• Alexandra 49182 számú kérdése
  • 2020-09-12

Tisztelt Ügyvédi Iroda!

Adott egy panel lakás 7. Emelete ahol a férjemmel és a 4 hónapos kisfiammal élünk.
Olyan problémába ütköztünk,hogy a felső szomszédunk erkélyéről folyamatosan hullik a mi erkélyünkre a galambürülék. Mivel a tulajdonost nem ismerjük és jelenleg albérlők laknak az ingatlanban akik nem beszélik a magyar nyelvet, így a közös képviselőhöz fordultam segítségért telefonon.
Másfél hónappal ezelőtt jeleztem először a problémát mert nemcsak a galambürülék volt bosszantó hanem a szaga is. Akkor azt mondták, hogy jelzik a tulajnak szóban és írásban is. Nemtudom , hogy ez megtörtént e akkor.
Legutóbb 2 hete újra jeleztem,hogy a probléma fenn áll ugyanúgy,de ekkor is csak azt mondták, hogy jelzik a dolgot a tulajnak.
Azóta is folyamatosan teli van az erkélyünk galambürülékkel, de ami talán még aggasztóbb hogy galamb tetem is látható a szomszéd erkélyén.
Amitől félek, hogy ez a folyamatosan hulló galambürülék és galambtetem potenciálisan fertőzésveszélyt hordozhat magában, és mivel van egy 4 hónapos kisfiunk aki abban a szobában van ahol ez a dolog történik, félünk hogy egészségi károsodás is lehet a következménye.
A kérdésem leginkább az,hogy ebben a helyzetben nekem mint tulaj és mint ember, édesanya milyen jogaim/lehetőségeim vannak, hogy ez a probléma megszűnjön? Kihez kellene fordulnom , hogy a kisfiam egészségét ne károsítsa meg a hanyag szomszéd? A közös képviseletnek semmilyen beleszólása sincs?

Válaszát előre is köszönöm
Tisztelettel: Alexandra

Kedves Alexandra!
Elsőként azt kellene tisztázni, hogy ezek háziállatként tartott galambok, akik a bérlő hobbijából vannak ott, vagy vadon élő állatok. Ha előbbi, akkor a bérlővel szemben kell - akár a jegyző előtt indított birtokvédelmi eljárással - fellépni, ha utóbbi, akkor a társasháznak kellene valamilyen eszközt igénybe venni - riasztás - hogy elszoktassák onnan a madarakat.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: