• Judit 49194 számú kérdése
  • 2020-09-22

Tisztelt Hölgyem/Uram !

Új építésű lakásunk műszaki átadásának az időpontja 2019.12.31.-e volt az előszerződés alapján. Az eladó jogosult volt 90 nappal későbbre halasztani az időpontot, amivel írásban élt is. A póthatáridő 2020.03.31.-vel lejárt, a lakás műszaki átadására még nem került sor, ahogy látom az építkezést talán 2020 év végével meglesz.
Az előszerződés alapján, ha az eladó neki felróható okból nem teljesít, úgy a póthatáridőtől a birtokátruházás napjáig napi XX ezer Ft összegű késedelmi kötbér fizetését vállalja.
December óta két értesítést kaptunk a késedelemről, egyet írásban, egyet szóban. (kivitelezői csúszás és kábel-lopásra hivatkoztak)
A kérdésem: automatikusan jár a kötbér vagy jeleznünk kell valamilyen módon (írásban mi vagy ügyvéd által) a kötbér igényünket? Hogyan számolódik ki a kötbér korrekt összege ?

Köszönettel,
BJ

Tisztelt Judit!

A késedelem esetére kikötött kötbér igényt írásban, igazolható módon küldött levélben érvényesítheti a kötelezettel szemben. Nem feltétel az ügyvédi közreműködés. A kötbér mértékét és kiszámításának módját feltehetően az előszerződésben szabályozták, annak megfelelően kell az igényt előterjeszteni. Ha napi kötbért határoztak meg akkor azt szorozni kell az eddigi késedelmes napok számával.



Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal: