• Károly 49252 számú kérdése
  • 2020-10-27

Üdvözlöm! Károly vagyok, Székesfehérvári lakos. Nekem kettő ingatlan öröklésével kapcsolatban lenne szükségem jogi tanácsadásra. Jelenleg mindkét ingatlan édesanyám tulajdonában van, melyeket majd én és a húgom fogunk örökölni. Mind a kettő ingatlan Budapesten található, az egyik, amelyben az édesanyám és a húgom él, az egy 1977-ben épült 100 m2-es családi ház (földszinten 2 szoba, a pincében szintén 2 szoba), beépített pincével és beépíthető padlástérrel rendelkezik, egy 540 m2-es saroktelken helyezkedik el a 18. kerületben, Pestszentlőrincen. A másik ingatlan a 10. kerületben van, egy csúsztatott zsalus, liftes társasház 6. emeletén, mely szintén az 1970-es években épült, mely 38 m2-es, 1 szobás lakás. Mindkét ingatlan jó állapotú.
Édesanyám felvetette azt a lehetőséget, mivel a húgom a 18. kerületi családi házban szeretne maradni, hogy én örökölném a 10. kerületi lakást, plusz a húgom adna nekem 5 millió forintot, ő pedig megörökölné a 18. kerületi családi házat. A húgom 2,5 millió forintot költött a családi ház felújítására, az édesanyám adott nekem 3,6 millió forintot. Ha jól gondolom, ha ezeknek az összegeknek (2,5 millió + 3,6 millió = 6,1 millió) a felét 3,05 millió forintot levonjuk az örökrészemből, akkor az olyan lenne, mintha ugyanakkora arányban fizettem volna az ingatlan felújításába (2,5 millió/2=1,25 millió), mint a húgom, illetve ő is arányosan ugyanannyi pénzt kap, mint amennyit én kaptam édesanyámtól (3,6 millió/2=1,8 millió). A két ingatlan értéke: a családi ház kb. 40 millió, a társasház kb. 20 millió. Tehát összesen 60 millió forint az örökség értéke, így 30-30 millió forint az örökség 50-50% arányban. Ha megállapodnánk, akkor én kapnék egy 20 millió forint értékű lakást, plusz 5 millió forintot, viszont, mivel nekem levonunk 3,05 millió forintot a 30 millió forintos örökrészemből, ezért nekem 27 millió forint járna. Igaz, hogy még járna 2 millió forint a 20+5 millió forinton kívül, de ettől eltekintenék.
Szerintem ez így azért nem jó, mert majd annak idején ( reméljük, hogy minél később), amikor megörököljük az ingatlanokat, akkor azok értéke valószínűleg már nem ennyi lesz, mint most, mert, ha több, akkor nekem több járna, mint 5 millió forint.
Véleményem szerint, ha most történne meg az ingatlanok átírása a húgom és az én nevemre, akkor reálisabb az 5 millió forint is.
Másik lehetőségnek azt látom, hogy amikor megörököljük az ingatlanokat, akkor kell felbecsülni az ingatlanok értékét, majd levonni az örökrészemből 3,05 millió forintot, illetve, ha ezen időpont előtt kapok a húgomtól 5 millió forintot, akkor azt is le kell vonni az akkori örökrészemből és így jön ki az arányos örökrész.
Érdeklődni szeretnék, hogy ön szerint mi az igazságos és helyes megoldás? Ha nem a fenti lehetőség a jó, akkor milyen egyéb megoldást javasol?
Ui.: Édesanyám szerint, hogy ezzel kapcsolatban megállapodjunk nem kell ügyvéd, elég, ha csak ezt megírjuk mi.
Szerintem meg szükséges ügyvéd, mert, ha jól tudom egy ilyen megállapodás csak akkor érvényes, ha egy ügyvéd, vagy közjegyző ellenjegyzi. Gondolom a földhivatalban a tulajdonlapokra is csak úgy jegyeznek be bármilyen változást, ha egy ügyvéd, vagy egy közjegyző ellenjegyzi, vagy eleve csak önöknek lehet a változtatást intézni a földhivatalnál?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel!
Károly

Tisztelt Károly!

Élők közötti ügylettel (a jelen esetben egyrészt várhatóan ajándékozás ill. a várt örökösök közötti, esetleges, ám valószínűleg szükséges megállapodás a járulékos kérdésekben) minden rendezhető előre. Ebben az esetben az érintett vagyontárgyak nem kerülnek be a hagyatékba, az esetleges fennmaradó vagyon lesz csak a hagyatéki eljárás tárgya.
Az élők közötti ügylet során a felek tulajdonképpen szabadon állapodnak meg, az esetleges értékkülönbözetet sok ok motiválhatja, az főszabály szerint nem teszi a megállapodást érvénytelenné. Illetéket fizetni pedig főszabály szerint nem kell, lévén az ügylet fő vonulata egyenesági rokonok között zajlik. A kérdés összegszerűségében így ezen a fórumon nem foglalo állást.

A megállapodás nyomán a jogváltozás földhivatali bejegyeztetéséhez ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat kell, így szükséges az ügyvédi közreműködés.

Mindazonáltal amit leírt, az - a részletek ismeretének hiányában a tévedés jogát fenntartva - nagyjából megfelel a törvényes öröklés rendjének, azaz a tulajdonjogok "egy kézben tartása" és az esetleges értékkülönbözet vonatkozásában a hagyatéki eljárásban is meg lehet állapodni. Ez az ellen ugyanakkor nem véd, ha további - akár eddig ismeretlen - örökös vesz részt a hagyatéki eljárásban.

Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal: