• Dávid 49278 számú kérdése
  • 2020-11-21

Tisztelt Ügyvéd úr!

Egy téma kapcsán lenne több kérdésem:
Osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetén, ha a két félnek nem ugyanolyan arányban van tulajdoni hányada, a többségi tulajdonosnak van-e bármi többletjoga? Gondolok itt arra, ha például a többségi tulajdonos kitalálja hogy pl garázst / grillsütőt / lugast / akármit akar építeni a kertben (vagy akár benn a házban szeretne valami nagyobb átalakítást), de a kisebbségi tulajdonos ehhez nem kíván hozzájárulni (nem csak anyagilag, hanem egyszerűen nem szeretne ilyen drasztikusan változtatni az ingatlanon), akkor a többségi tulajdonos ennek ellenére megépítheti-e?

Valamint ha megépíti, követelhet-e később anyagi hozzájárulást?

Továbbá ha megépül valami anélkül, hogy konszenzus lenne róla, a kisebbségi tulajdonosnak van-e joga azt esetleg elbontani, mondván ő direkt tiltakozott ellene?

Amennyire utána olvastam az osztatlan közös tulajdonú ingatlanoknak, nagyjából az találtam, hogy az állagmegóvás az, amiből köteles minden társtulajdonos kivenni a maga részét a tulajdoni hányad arányában (meg persze adók, közmű számlák, hirtelen jött, nélkülözhetetlen kiadások, stb)

Végső esetben ki tudja-e "túrni" a a többségi tulajdonos a kisebbségi tulajdonost a közös tulajdonból (akár bírósági úton valami furfangos jogi módon)?

Válaszát előre is hálásan köszönöm!

Hamarosan válaszolunk kérdésére!