• Kolossa Attila 49301 számú kérdése
  • 2020-12-03

Tisztelt dr. Nagy Zoltán ügyvéd Úr!

Az alábbi problémával fordulnék Önhöz:

Adott egy 2600 nmes ingatlan Budapest Hűvösvölgyben.
A telken 2db. lakóház található. A "nagy" ház egy 1920-ban épült négylakásos lakóház, melynek a magasföldszintjén egy 130nm-es, az első emeleten egy 100nm-es, a tetőtérben (melynek a nagy része egyelőre beépítetlen padlás) egy 22nm-es, a szuterénben pedig egy jelenleg kb. 40 nm-es lakás és pince található.

A telek területén áll továbbá egy korábban cselédházként funkcionáló, mára részben felújított kétszintes 94nm alapterületű családi ház, amely a jelenlegi ingatlan nyilvántartás szerint melléképület.

A teljes ingatlan jelenleg közös osztatlan tulajdonban van. A kert területe a lakások hányadával arányos mértékben van felosztva, ügyvéd által hitelesített módon.

A melléképület tulajdonosa le szeretne válni a nagy házról és önálló ingatlanként szeretne tovább létezni. Ehhez a művelethez neki az arányosan az ő házához járó területen felül további kb. 100nm-re van szüksége, amit a nagy ház lakóinak kertjéből kellene biztosítani. Előzetes számítások szerint a nagy háznak éppen megmarad a beépítettségi aránya, a leválás ebből a szempontból kivitelezhető.

Amennyiben a szomszéd ház a területet megkapná és önálló ingatlanként jelenne meg, a nagy ház éppen társasházzá alakulási folyamatában neki nem kéne részt vennie.

A fentebb írt, kb. 100nm-nyi területet a nagy ház lakásainak tulajdonosai adnák el a kis ház (ajánlat tevő) tulajdonosának.

A jelenlegi vételi árat a kerületben érvényes aktuális átlag négyzetméter ár figyelembe vételével határozta meg a melléképület tulajdonosa (ajánlat tevő). Véleményem szerint ha a jövőben önálló ingatlanként jelenne meg az ingatlanpiacon, összességében a már független (kb. 1000nm) ingatlan ennek az értéknek kb. a tízszeresét érné.

Amennyiben a 100nm eladása nem valósulna meg, a melléképület tulajdonosának is részt kellene vennie a társasházzá alakulásban, ami megbonyolítaná, de remélhetőleg nem lehetetlenítené el a későbbi leválást.

Az lenne a kérdésem, hogy a 10millió forintos vételi ajánlat reális-e?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm,

Tisztelettel, Attila

Kedves Attila, az ingatlanok értéke kapcsán nem tudok érdemi segítséget adni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: