• Viktor 49418 számú kérdése
  • 2021-02-21

Tisztelt Ügyvéd Asszony / Úr!

7 éve vásároltam egy felújítandó ingatlant édesapám nővérétől. Az ingatlan a szüleim szomszédjában található. Az adásvétel a hölgy és köztem jött létre, 100%-ban az én tulajdonom lett, nincs rajta haszonélvezeti és egyéb más jog sem. A vételár részben általam, részben édesapám által lett rendezve. A felújítás során további anyagi segítséget kaptam szüleimtől. Ez az anyagi segítség és a vételár szüleim általi 'részének' rendezése nem lett külön papíron rögzítve. Most el szeretném adni a 7 évvel ezelőtt vásárolt és felújított ingatlant piaci áron. Követelhetnek-e bármit szüleim az eladási árból akár polgári jogi úton (például az akkori vételár általuk rendezett részét, a felújítás során nyújtott anyagi segítség összegét, a felújítás során az esetlegesen az ő nevükre kiállított számla összegét) ? Köteles vagyok-e nekik eladni az ingatlant így, hogy a szomszédban élnek vagy szabadon értékesíthetem bárkinek?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Viktor,
Az ingatlant természetesen kötelezettségek nélkül értékesítheti, semmiféle olyan irányú kötelezettsége nincs, hogy a szüleinek kellene eladnia.
Az ez előtti kérdésére pedig a válasz a következő:
Követelni bármit lehet, leginkább ez esetben ajándék visszakövetelése jogcímén, ez azonban csak peres úton lehetséges, és elég komoly bizonyítást igényelne a szülők részéről, leginkább azt, hogy az a feltevés, amire az ajándékot adták, utóbb meghiúsult, vagy Ön érdemtelenné vált, stb.
Részletesebb válaszhoz ennél jóval több információra lenne szükség, de a lényeg ez.




Tisztelettel
Dr. Bese Julianna ügyvéd
2800 Tatabánya, Fő tér 3. fsz./1.
+36 34 788-523

iroda@drbesejulianna.hu

Közösségi oldal: