• Júlia 49438 számú kérdése
  • 2021-03-03

A testvéremmel örököltünk egy 600 nm-es teleken lévő családi házat, kerttel 8 éve.A tulajdoni lap I. részében a megnevezés lakóház, udvar, gazdasági épület. Jelentkezett egy vevő, befektető, aki telekként szeretné megvenni tőlünk és nem lakóházként (lehetőleg lebontva a ház is). A szomszédos telkek megvásárlásával szeretne társasházat építeni.
Számunkra ez jár-e valamilyen eljárással és annak van e- költsége, gondolok itt a telekké minősítésre, mert a mi telkünk nem utcafronti csak a szomszédos telekkel együtt lesz az, amit szintén egyidőben kíván megvásárolni. Jelenleg mindkét ingatlan mindenkinek saját tulajdona , saját helyrajzi számmal, csak az első lakás tulajdonosának szorgalmi jogokkal terhelt az ingatlanja a mi javunkra( bejárás, közművek). Vállaljam-e be a telek eladást a ház eladás helyett . Kell-e fizetni illetéket?

Tisztelt Júlia!

Az ingatlan lebontása és az átminősítés mind költséggel jár, nem is kevéssel. Emellett engedély köteles a bontás, és földhivatali eljárást is indítani kell az átminősítés miatt. Javaslom, hogy a vételár meghatározásánál ezzel is kalkuláljanak.

Miután több, mint 5 éves szerezték az ingatlant, adózni már nem kell, illetéket pedig a vevő fizet.

Tisztelettel
dr.Szekrényes Ida
4400 Nyíregyháza, Hősök tere 14. II/10.
+36 42 310 745

szekrenyes.ida@gmail.com

Közösségi oldal: