• Krisztina 49786 számú kérdése
  • 2022-01-18

Tisztelt Ügyvéd úr!

Szeretnénk egy ingatlant vásárolni, ki is néztük, tudtunkkal senki nem lakik benne évek óta.
Tulajdoni lapot lekértük, és egy olyan egyesület/egyház nevén van akik már kb. 2014 óta megszűntek jogutód nélkül, és semmilyen elérhetőséget nem találtunk róluk, ahol tudnánk érdeklődni.

Ilyen esetben, hogy tudnánk az ingatlant megvásárolni, milyen módon kitől?

Köszönöm válaszát!

Tisztelt Krisztina!

Köszönjük megkeresését. A kérdésének maradéktalan megválaszolásához szükséges lenne tisztázni, hogy egyesületről vagy egyház valamely alábbiakban felsorolt formájáról van e szó. A jelen szabályozásoknak megfelelően jogi személyiséggel rendelkező vallási közösség ma Magyarországon a vallási egyesület, a nyilvántartásba vett egyház, a bejegyzett egyház és a bevett egyház. A jogi személyiséggel rendelkező vallási közösséget kizárólag a Fővárosi Törvényszék veheti nyilvántartásba, illetve törölheti jogutód nélküli megszűnése esetén az azt elrendelő határozat jogerőre emelkedésének napján. Bevett egyház, nyilvántartásba vett egyház és bejegyzett egyház jogutód nélküli megszűnésekkor vagyonának, illetve jogi viszonyainak sorsáról elszámolási eljárás keretében kerül sor, amely azon az alapon történik, mint bármely más gazdasági társaság esetében. A lefolytatott eljárást követően a megmaradt vagyon az államra száll és közcélú tevékenységre kell fordítani.

Egyesület esetében, amennyiben a megszűnéskor volt vagyona, azt elsősorban a tartozások kiegyenlítésére kell fordítani. Ha nincs tartozása, vagy a tartozások kifizetése után is maradt vagyona, akkor a vagyont az alapszabályban meghatározott, az egyesület céljával megegyező vagy hasonló cél megvalósítására létrejött közhasznú szervezetnek kell átadni.
Ha az alapszabály erről nem rendelkezett, vagy ha az alapszabályban megjelölt közhasznú szervezet a vagyont nem fogadja el vagy azt nem szerezheti meg, akkor a vagyon a Nemzeti Együttműködési Alapot illeti meg, és civil szervezeteket támogatnak belőle. A vagyon felhasználásának módját a Civil Információs Portálon nyilvánosságra kell hozni.
Ha a feloszlás kimondása előtt rendezni tudja vagyoni viszonyait, azt az alapszabály szerinti tisztségviselők, képviselő teheti meg. Ha a legfőbb szerve már kimondta a feloszlást, és még vannak rendezetlen vagyoni kérdések, akkor a szervezet által kijelölt végelszámoló rendezi a vagyoni viszonyokat. Amennyiben egyszerűsített törlési eljárásnak volt helye, akkor nem kell végelszámolót kinevezni.

Mindenek előtt szükséges lenne tisztázni, hogy egyház vagy civil szervezetről van e szó, illetve látnunk kellene az érintett ingatlan tulajdoni lapját, hogy pontos iránymutatást tudjunk adni.

A részletes és többrétegű jogszabályok következtében, azonban abban az esetben ha a felsorolt lehetőségek alapján nem sikerült kideríteni az érintett ingatlan jogi sorsát úgy kérem forduljon személyesen Ügyvédi Irodánkhoz és készségesen segítséget nyújtunk kérdése mielőbbi tisztázásához.



Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@gmail.com

Közösségi oldal: