• Tóth-Fózer Fanni 50004 számú kérdése
  • 2022-09-23

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2022.04.22.-én létrejött adás-vételi szerződéssel ingatlant vásároltunk Hatvanban, amihez CSOK-ot is igénybevettünk.
Augusztusban érkezett egy úriember a NAV-tól, hogy szeretné felmérni a lakóingatlant és a telken lévő többi épületet illetékmeghatározás céljából. Tegnapelőtt megkaptuk a fizetési jóváhagyást, miszerint a melléképület után összesen ~150.000 Ft illetéket kellene fizetni.

Ezt úgy számolták ki, hogy felértékelték a lakóingatlant (korábbi években a településen vásárolt ingatlanadatok alapján), majd a vételárból kivonták ennek értékét és így jött létre a melléképület értéke, ami így majdnem 4 millió forint lett. Természetesen a melléképület maximum 200.000 forintot ér, ha a benne található vasanyagot kiviszem a MÉH-be, többet biztosan nem, mert egy rozoga tákolmány (egyszerű tároló, még garázsnak sem jó).

Kérdéseim a következők lennének:
- CSOK-kal vásárolt ingatlan esetén valóban szabhatnak ki illetéket a melléképületre? (Hivatkozás a NAV-tól: Itv. 102. § (1) bekezdés f) pontja)
- Jogos-e ahogyan kiszámolták a melléképület értékét?
- Mivel a férjemmel 2 külön meghagyást kaptunk (77-77 ezer forintról), külön is kell fellebbeznünk vagy benyújtható 1 fellebbezést a 2 fizetési meghagyásra?

Válaszát előre is köszönöm.

Hamarosan válaszolunk kérdésére!