• Tibor 50164 számú kérdése
  • 2023-05-15

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Vásároltam nemrég egy ingatlant , arra lettem figyelmes , mikor az órákat fotóztam az átíráshoz , hogy a villany óránál a vezeték oda van csípve az óra alá és egy kis résen a nem megfelelő színű kábelek jönnek fel , akkor lettem arra figyelmes, hogy egy zöld-sárga kábel az én "főbetápom" ráadásul nem is elég vastag a 25A -es kismegszakítóhoz ami az óra előtt van.
Jeleztem ezt az eladónak , hogy szeretném , ha megnézetné elművessel , mert ez biztos nem szabályos , de ő erről hallani se akar , kértem ajánlatot a plomba bontására , a munkára , hogy a kábeleket kicseréljék majdnem 150 000 Ft-os ajánlatot kaptam.
Ebben az esetben a rejtett hibának számít-e? Ha igen, hogyan tudom érvényesíteni a kárigényem?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Jakab Tibor!

Az eladó hibásan teljesít, ha az adásvétel tárgyát képező dolog a teljesítéskor nem felel meg a szerződésben vállalt és/vagy jogszabályban előírt tulajdonságoknak, feltéve, ha a teljesítést nem a hibát ismerve vette át a vevő. A vevőt általános megvizsgálási kötelezettség terheli. A konkrét esetben azt kell vizsgálni, hogy a hiba felismerhető volt-e a vevő részéről, avagy rejtett hiba volt-e. Amennyiben az utóbbi, a helyreállítás költségeit az eladó köteles szavatossági kötelezettsége körében viselni. Ez azonban sokszor nem egyszerű megítélésű, egyébként is ún. szakkérdés lehet, amelyet a bíróság nem tud eldönteni, csak külön iü. szakértő bevonásával.
A tiltott vételezésért kapott bírság/büntetés, stb. viszont mindenképpen azt terheli, aki tudott arról, hogy ez így van bekötve, esetleg azt maga létesítette. Javaslom a helyzet mielőbbi rendezését a szolgáltatóval saját költségre, amelynek a viseléséről utóbb lehet majd jogvitát folytatni az eladóval. Az eladónak haladéktalanul jelezze az állított hibát utólag igazolható módon.


Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal: