• Antal Attila 50342 számú kérdése
  • 2024-04-21


Tisztelt Ügyvéd Úr!

A tanácsát szeretném kérni az alábbi esetre.

2023 szeptember hónapban vételi szándékot írtam alá egy új építésű lakásra,ami a hirdetés és a vételi szándékban az áll,hogy 2023 második félévben indul az építkezés egymillió forint foglalót befizettem,majd október elején írtuk alá a előszerződést,amikor további 5,5 milliót fizettem.A nyolc lakásos társasház átadása 2024.december 31-ke.
A tavaly ősszel többször rákérdeztem az építkezéssel kapcsolatban,mert nem történt semmi.
Maga az építkezés december hónapig azért nem indult el,mert az Elmű engedély és bekötésre várunk,de ha nem adják meg akkor decemberben agregátorokkal megkezdődik az építkezés(ügyvezető elmondása)
Majd december 06-án egy újabb építési engedély jött napvilágra,de ekkor már biztosan megkezdődik az építkezés január 15-én(ügyvezetővel folytatott telefonos beszélgetés).
Természetesen ez a határidő sem volt elegendő,amikor jeleztem február elején,hogy visszalépek és bontsunk szerződést,de az ügyvezető társa meggyõzött,hogy ha eddig kivártam,akkor most ne lépjek vissza.
Természetesen,akkor a földmunkagép csúszásza miatt nem kezdődött meg az alap kiásása.Február 28-án mindenki örömére megjött a gép és mostantól kezdve 1000-el fog menni a munka. Nagyjából három nap után az alap ki lett ásva,de fura módon valahogy nem hasonlít egy ház alapnak.
Megint több mint egy hónapig csend,amikor kérdeztem az ügyvezető urat,hogy most miért áltak le a válasz,hogy a korábbi beton beszállitó drága lett és másikat keresnek.
A Cég részéről a korábbi jelzéseim alapján érkezett egy módosítás ami ki lett egészitve egy észrevétellel,amire válasz email nem érkezett.
Megint telefonon érdeklődtem április hónapban,hogy akkor most hol tartunk az épitkezéssel?a héten hozzák a vasat és jövőhéten kezdődik a betonozás(ügyvezető tájékoztatása),ami természetesen nem így történt.
A héten amikor megkérdeztem a korábban említett levélre a válaszlevelet az volt,hogy nem tudjuk elfogadni(ügyvezető válasza).Nagyjából ezek az események történtek eddig, megpróbáltam összeszedni mindent pontosan.

Ez volt az észrevétel,amire válasz nem érkezett,csak telefonon közölték,hogy nem tudják elfogadni:

Felek továbbá megállapodnak, hogy az adásvételi előszerződés VI. fejezetét az alábbi ponttal egészítik ki:
„5. A szerződő Felek rögzítik, hogy amennyiben legkésőbb 2024. május 15. napjáig az Ingatlan teljes vasbeton alapja nem készül el, a Vevőket megilleti a jelen szerződéstől való elállás joga azzal, hogy annak elmulasztása az Eladó terhére értékelendő, így az Eladó a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni a Vevők részére az elállást tartalmazó nyilatkozat kézhezvételétől számított 5 (öt) napon belül.

Amikor az ügyvezető társa megtudta,hogy visszalépek a vásárlástól,ezt írta:

Egy írásos meghatalmazást adsz cégünk felé, melyben engedélyezed, hogy megkezdjük az Általad megvásárol lakás, újbóli értékesítését. Az új vevővel történő szerződéskötést ugyanazon alkalommal, a veled való szerződés felbontással össze kötve, tudjuk rendezni feléd a szerződésed felbontását, és az eddig befizetett vételár hiánytalan vissza utalását.

Szeretném kérdezni ha nem tudják visszafizetni egyből a befizetett pénzemet,akkor hogyan akarnak építeni egy társasházat(miből)?
Továbbá azt szeretném kérdezni,hogy ebben az esetben milyen jogaim és lehetőségeim vannak?

Köszönöm szépen a segítséget és a tájékoztatást.

Üdvözlettel, Antal Attila

Hamarosan válaszolunk kérdésére!