Ingyenes kiadvány
X
IngatlanJog

ingatlanjog.hu


Kalkulátorok
Iratmintatár
Tekintse meg szerződés- és beadványmintáinkat, valamint az egyedi ügyletekben felhasználható "Adatkérő lapjainkat"!
Ingatlanjogi aktualitások, hírek
Hírlevél
Az ingatlanokat érintő fontosabb jogszabályok jegyzéke
Fogalmak az ingatlanjog tárgyköréből
A tulajdonjogról. Szerzési jogcímek
Adásvétel és csere szabályai a Ptk.-ban (idézet)
Öröklési szabályok: általános szabályok, törvényes öröklés, végintézkedésen alapuló öröklés, kötelesrész, örökös jogállása,
Ajándékozási szabályok
Külföldiek magyarországi ingatlanszerzése
Tartás és életjáradék. Öröklési szerződés
Zálogjog
A termőföldre vonatkozó speciális szabályok
Közös tulajdon és az elővásárlási jog
Társasház. Lakásszövetkezet
Haszonélvezeti jog. Szolgalmi jogok
Ingatlanok bérlete (jogszabályok, jogszabály-magyarázatok)
Önkormányzati tulajdonú bérlakások
Adózás ingatlanból származó jövedelem esetén
Illetékek
Lakástámogatási rendszer elemei ("szocpol", "fél-szocpol", "FOT", kamattámogatások)
A lakás-takarékpénztárakról
Szomszédjogok
Birtok. Birtokvédelem
Az ingatlanok "zöldkártyájáról"
A lakásépítéssel kapcsolatos kötelező jótállásról
Az ingatlan-nyilvántartási szabályokról
Tulajdoni lap. A TAKARNET-rendszer
Földhivatalok
Luxusadó
Az ingatlantulajdon házassági (élettársi) vagyonjogi vonatkozásai
Banki ügyletek, lakáshitelek, devizahitelek
Ingatlanok biztosítása
Ingatlanközvetítőknek
Ingatlanberuházóknak, lakásépítőknek
Vagyonadó, ingatlanadó (2010-től)
Jogszabályok
Ügyvédi közreműködés
Polgári eljárásjogi tájékoztató

Az ingatlanok tulajdonjogának megszerzése
Öröklési joggal összefüggő kérdések és válaszok
Külföldiek magyarországi ingatlanszerzése és -elidegenítése
Ingatlanok bérlete
Haszonélvezeti jog, szolgalmi jogok, használati jog,
Az önkormányzati bérlakások szabályai
Közös tulajdon szabályai. A megszüntetés lehetőségei
A házassági (élettársi) vagyonjog kérdésköre
Birtokvédelem. Eljárási szabályok
Társasház. Lakásszövetkezet
A lakástámogatási rendszer elemei ("szocpol", "fél-szocpol", fiatalok otthonteremtési támogatása)
Vagyonszerzési illeték szabályai. Kedvezmények és mentességek
Adózás ingatlanból származó jövedelem esetén. Lakásszerzési kedvezmény
Az ingatlanadóval és a vagyonadóval (hatályba lép 2010. január 1-től) összefüggő kérdések és válaszok
Termőfölddel kapcsolatos sajátosságok
Tartás és életjáradék, öröklési szerződés
Lakásépítés, új lakások megvásárlása,
Építéshatósági eljárással kapcsolatos kérdések és válaszok
Banki ügyletek, jelzálogjog, vételi jog, végrehajtási jog
Szavatosság és jótállás (garancia) ingatlanok esetében
Ügyvédi közreműködés
Ingatlanközvetítői közreműködés
Ingatlan-nyilvántartási kérdések és válaszok
Egyéb - máshová nem sorolt - ingatlanjogi problémák
Köszönetnyilvánítások
2011-es év (tematizálva)
2010-es év (tematizálva)
2009-es év (tematizálva)
2008-as év (tematizálva)
2007-es év (tematizálva)
2006-os év (tematizálva)
2005-ös év (tematizálva)
2004-as év (tematizálva)
2003-as év
2002-es év
Vissza a főoldalra
SZANISZLÓ IMRE 22327 számú kérdéseBács-Kiskun2007-12-30
TISZTELT ÜGYVÉDNŐ !

A következő,problémám lenne,ami eléggé sajnálatos,de nem gondoltam idáig fajulnak a dolgok.5-évvel ezelőtt örököltünk 2-darab ingatlant testvéremmel.Végrendeletében az örökhagyó/Édesapám/,saját kezüleg írottan,meg sem említve testvéremet,mindent rám hagyott,így testvérem kötelesrészre szorult.
Hagyatéki tárgyaláson,nagylelkűen lemondott,a kötelesrészéről is. Most viszont anyagi kártérítést kér /mivel nincs pénze/,és azzal állt elő,hogy a részét,amiről lemondott,akkor részvényekbe akarta fektetni ami azóta,megötszöröződött volna,igy tetemes pénztől esett el miattam. Kérdésem az lenne,hogy a hagyatéki ingatlan becsérték,15és 6millió forint,vagy a jelenlegi piaci ár, 38és 35 millió forintnak vagyok -e köteles a negyedét átadni kamatokkal,vagy a két ingatlan bizonyos %-át,kell nevére íratnom. Egyáltalán megválthatom,készpénzben,mert már nagyon unom a követelődzését?
Válaszát előre is köszönöm!
dr.Baksa Erika ügyvéd válasza2007-12-30
Tisztelt Szaniszló Úr !

Kártérítésre akkor köteles az ember, ha kárt okozott! Ön mivel okozott kárt testvérének, amikor ő a hagyatéki tárgyaláson közjegyző előtt, tehát egy közokiratban is rögzítve lemondott a kötelesrészről?!
Ettől függetlenül nyilvánvalóan magam is javaslom, hogy próbáljanak megegyezni, hiszen testvérek!
Az Önök megegyezésétől függ, hogy Ön az ingatlanok bizonyos hányadát adja-e testvérének, vagy pedig azok megváltási árát fizeti ki részére. Ugyancsak ettől függ azok ára is, mert – őszinte leszek – az Ön által leírt követelést, melyet testvére támaszt Önnel szemben, teljesen alaptalannak látom.
Nyilvánvalóan, amennyiben a békesség kedvéért Ön mégis úgy dönt, hogy elismeri testvére kötelesrész iránti igényét, akkor az ingatlanok bizonyos hányadai képezik annak alapját, és ha azokat Ön megváltja, akkor – sajnos – a jelenlegi forgalmi értéket kell figyelembe venni, de kamatok nélkül! Amennyiben az örökléskori forgalmi értéket vennék figyelembe, akkor adódhatna hozzá az évi törvényes késedelmi kamat. Ugyanakkor – bár szakismerettel ezen e területen nem rendelkezem – kérdésként merül fel, hogy az eltelt öt év alatt mitől nőtt azoknak az ingatlanoknak annyit az értéke? Amennyiben attól, hogy Ön értéknövelő beruházásokat végzett rajtuk, úgy nyilvánvalóan annak bizonyos hányada testvérét semmiféle jogcímen nem illeti meg, tehát elszámolás tárgyát kell, hogy képezze az Ön beruházása.
Kérdéseire tehát összefoglalva válaszom: Minden az Önök megállapodásától függ, amely nyilvánvalóan kölcsönös engedményeket követően jöhet létre.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B.
+36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

László 22326 számú kérdésePest2007-12-30
Tisztelt Ügyvéd Úr!

Munkahelyváltás miatt eladjuk 2004-ben nagy telekre épített Érdi családi házunkat a szerződés szerint 33 millió forintért, melyet 15 millió forint, építési bank kölcsön terhel. Foglalót már kaptunk, és a vevők vállalták, hogy 2008. március 01.-én fizetik ki a maradék összeget ,és ez lesz a végleges adás-vételi szerződés dátuma is. Dunakeszin 2007 szeptemberében építési telket vásároltunk 8 millió forintért. Kérdésem jogosultak vagyunk-e a Dunakeszin épülő családi házunk után szocpol felvételére két gyermekünk után? Ha jól gondolom igen (Érdi ház eladása 33 millió Ft. – Hitel 15 millió Ft. = 18 millió Ft. – Dunakeszi telek 8 millió Ft. = 10 millió Ft. amit számlával igazoltan ráköltünk a Dunakeszi házunk építkezésére) Kell-e adót fizetnünk a 2004-ben épült Érdi családi házunk eladása után? Ha jól gondolom nem (Érdi telek vétel 10 millió Ft. - Érdi építés /számlával/ 15 millió Ft. - Dunakeszi telek vétel 8 millió Ft. ez összesen 33 milli Ft. kiadás ami megegyezik a 33 millió Ft.-s eladási árral)
Köszönve válaszát, boldog új évet kívánok:
László
dr. Nagy Zoltán válasza2008-01-01
Tisztelt László!
A szocpolnak én sem látom akadályát, feltéve, hogy az építkezés "belefér" a méltányolható lakásigénybe az építési költséget és a lakásméretet alapulvéve. DE: az adófizetés alól csak az APEH méltányossági döntése alapján mentesülhetnek a 2008. január 1-től hatályos adójogszabályok következtében. Más a helyzet, ha már megkötötték és beadták a végleges adásvételi szerződést - és nem előszerződést kötöttek, mint ahogyan a kérdése részben sugallja. Ez esetben mentesülnek az adófizetés alól.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Bed 22325 számú kérdéseKomárom-Esztergom2007-12-29
Tisztelt ügyvédnő!
Férjemmel házasságot kötöttünk. Van két közös gyermekünk. Az ingatlan az én kizárólagos tulajdonomban van. Ennek egy részét közösen építettük férjemmel, a másik része az én örökségem. Haszonélvezete sincs rajta. A kérdésem az lenne, hogy öröklés esetén az Ő előző házasságából született gyermekei igényt tarthatnak-e örökrészre?
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

roza 22324 számú kérdéseHajdú-Bihar2007-12-29
Tisztelt úgyvéd úr!

Az élletársam 2004-ben vásárolt egy zártkerti ingatlant.Aminek az értéke kb:2m forint.Négy tulajdonosa van az ingatlannak ő és a három gyermeke.Plussz a páromé a haláláig tartó haszonélvezeti jog.A probléma:2003-ban a legidősebb gyermeke 21 évet töltött az idén,beköltözött az ingatlanba.A közüzemi dijat(ami 4000ft villanyszámla havonta)az édesapja fizette amig együtt laktak.2006 szeptemberében a párom hozzám költözött,életvitel szerüen együtt élünk.Azártkerti ingatlanban csak a fia maradt.A közüzemi dijat,hol fizeti hol nem.Állandó jellegel elvan maradva a számlával.Mi is kifizettünk már egy párat hogy ne kapcsolják ki az áramot.Ma már ott tartunk hogy hónapok óta nemfizet,holott saját keresettel rendelkezik.Az áramot csak ő használja senki más.Kénytelenek vagyunk 13e forint villanyszámlát most is kifizetni(ennyi a tartozása jelenleg).A kérdésem:Megteheti e az apa hogy nemengedi meg a fiának a lakás használatát?
dr.Rácsai Lajos ügyvéd válasza2008-01-08
Tisztelt Kérdező!

A közszolgáltató felé fennálló díjak megfizetésének kötelezettsége azt a személt terheli, aki a közüzemmel szerződéses jogviszonyban áll, vagyis, aki a szerződés szerint a szolgáltatást igénybe vevő.
A közszolgáltatók éppen a hasonló vitás helyzetek elkerülése miatt a követelésüket a szerződés szerinti szolgáltatást igénybevevővel szemben érvényesíthetik, függetlenül attól, hogy ténylegesen ki vette igénybe a szolgáltatást.
Ugyanakkor a a szolgáltatást igénybe vevő – ha megfizeti a díjat - jogosult megtérítési igénnyel fordulni a valódi használó felé, amennyiben bizonyítja, hogy a szolgáltatást ténylegesen az vette igénybe.
Lehetőség van továbbá arra, hogy szerződésmódosítás útján változtassanak a szolgáltatást igénybe vevő személyén, amelyre vonatkozóan részletes felvilágosítást az érintett közszolgáltatótól kaphatnak.
Tekintettel arra, hogy elmondása szerint élettársának haszonélvezeti joga van az egész ingatlan felett, őt illeti meg a birtoklás, használat, hasznok szedésének joga.
A haszonélvezeti jog fennállása alatt a tulajdonos a birtoklás, a használat és a hasznok szedésének jogát csak annyiban gyakorolhatja, amennyiben a haszonélvező e jogokkal nem él.
Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
4025 Debrecen, Piac u. 1-3. II. em. 15.
+36 52 432326
http://racsaidr.t-online.hu
racsaidr@t-online.hu

Beszterciné 22323 számú kérdéseSzabolcs-Szatmár-Bereg2007-12-29
2007-ben örököltünk a bátyámmal 50-50- %-ban egy tanyás ingatlant, miután édesapánk meghalt. A tanyát csak 160.000 Ft-r a értékelték fel, ennyi után fizettünk illetéket majd eladtuk 4.750000.- Ft-ért. Ha közösen veszün belőle házat, hogy az adózást elkerüljük, eladhatjuk-e bármikor és kell-e utána adózni?Köszönöm segítségét és válaszát
dr.Szegedi Zsolt ügyvéd válasza2008-01-03
Tisztelt Beszterciné!
A közösen vett házat eladhatják bármikor, de 2008. január 1-től megszűnt az a szabály, hogy mentesül az eladó az adófizetési kötelezettség alól, aki a vételárat lakásvásárlásra fordítja. Az új szabályozás szerint adófizetés alól csak az mentesül, aki saját maga, közeli hozzátartozója, élettársa részére idősek otthonában, fogyatékos személyek lakóotthonában vagy más hasonló (pl. ápolási) intézményben biztosított férőhely megszerzésére használja fel a kapott vételárat.
Tisztelettel
dr.Szegedi Zsolt ügyvéd
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 5.
+36 42 402202
mail@drszegedi.hu

Gabó 22322 számú kérdéseBudapest2007-12-29
Tisztelt Ügyvéd Úr!

A probléma a következő:

Adott egy lakás, ami a tulajdonomban van, de a szülőknek haszonélvezeti joga van rajta. Édesapám tudtunk nélkül hitelszerződést kötött egy bankkal és fel is vett egy nagyobb összeget. Előreláthatólag nem fogja visszafizetni.
A hitelszerződésben szerepel, hogy a bank nem fizetés esetén behajtó cégnek adja tovább a követelést. Az viszont nem tiszta számomra, hogy ez esetleg milyen következményekkel jár a lakásra nézve. Végrehajtást kezdeményezhetnek a tulajdonomban lévő lakásra?

Köszönettel.
dr. Nagy Zoltán válasza2008-01-01
Tisztelt Gabó!
Nem! A hitel behajtása csak az édesapja vagyonnak terhére mehet végbe, az az Ön lakását nem érintheti.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Nóra 22321 számú kérdéseVeszprém2007-12-29
Tisztelt Ügyvéd Úr !

Vagy egy ingatlanon ( 1/2 arányban vagyok tulajdonos ) amelyiken haszonálvezeti jog van begyezve . (A másik 1/2 rész tulajdononosa más személy és a haszonélvező sem egyezik meg az én tulajdonomra bejegyzett haszonélvező személyével. ) Tudomásomra jutott, hogy az ingatlant értékesíteni kÍvánják. Kérdésem, hogy az ingatlan értékéből mekkora rész illet engem.

Köszönettel várom válaszát.
dr.Németh Sándor ügyvéd válasza2008-01-03
Tisztelt Nóra!
Az ingatlan értékesítése esetén (vagyis, ha a haszonélvezők is hozzájárulnak az értékesítéshez, és ha Ön sem kíván élni elővásárlási jogával)akkor Önt és az Ön részének haszonélvezőjét illeti a vételár 50%-a. Ebből a haszonélvezőnek 20%- jár (ha a haszonélvező elmúlt 65 éves. Ha még nem, akkor 30% v. még több), vagyis alapesetben önnek a teljes vételár 40%-a jár.

Tisztelettel
dr.Németh Sándor ügyvéd
H-8200 Veszprém, Budapest u. 2/B.
+ 36 88 325-550

nemeths@gmail.com

Zsu 22320 számú kérdéseBudapest2007-12-29
Tisztelt Ügyvéd Nő/Úr!

A következő problémában szeretném a segítségét kérni.
Egy autó vásárlása kapcsán fennmaradt 2,5 millió hiteltartozás, amelyet sajnos nem áll módomban kifizetni. Emiatt szerepelek már a Barlistán is. A bírósági fizetési meghagyás több mint fél éve jogerőre emelkedett.
A következő kérdéseim lennének:
1. mivel nekem semmilyen vagyonom nincs (csak a fizetésemből tudnák levonni a meghatározott százalékot), viszont a hitelszerződésben szerepel egy készfizető kezes, akkor mi a behajtás folyamata? A kezes rendelkezik ingatlan vagyonnal, valamint vállalkozást is üzemeltet.
2. Mikorra várható az ügy következő lépése?
3. Van-e a tartozásnak elévülési ideje?

Válaszát előre is köszönöm és nagyon boldog új évet kívánok!
dr. Nagy Zoltán válasza2007-12-29
Tisztelt Zsuzsa!
1. A hitelező és a végrehajtó döntésétől függ az, hogy kivel szemben próbálják behajtani. Szerintem mindkettejük ellen "meg fognak indulni".
2. Passz... ez a hitelezőtől és a végrheajtótól függ.
3. Igen, 5 év, de minden eljárási cselekmény - a mi a behajtásra irányul - megszakítja és újraindítja az öt évet.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Tomi 22319 számú kérdéseBács-Kiskun2007-12-28
Tisztelt Ügyvédnő!


Tulajdonomban lévő lakást 2 éve kiadtam egy családnak. Kiderült, hogy tartozásuk van több szólgáltató felé az én nevemben. Van bérleti szerződésünk, viszont aggodóm az albérlő jelenlegi reakciói alapján, hogy nem fog fizetni, mert nincs pénze és kiköltözni sem fog a felmondás után.

Milyen lépéseket tehetek a tartozás behajtására, például "tartozás elismerő nyilatkozat" aláírásával elérhetek valamit? Ha a felmondás után nem költöznek ki, milyen lehetőségeim vannak.

Köszönöttel: Tomi
dr.Baksa Erika ügyvéd válasza2007-12-29
Tisztelt Tomi !

Igen, javaslom, hogy tartozáselismerő nyilatkozatot tegyen bérlője, és amennyiben lehetséges, közjegyző előtt, mert egy ilyen okirat birtokában tudná Ön a leggyorsabban elindítani a végrehajtási eljárást az esetleges nem teljesítéskor. Ha ez nem közjegyző előtt történik, vagy egyáltalán nem hajlandó aláírni, úgy ugyanis először a bírósági fizetési meghagyásos perenkívüli vagy – rosszabb esetben – peres eljárást végig kellene majd vinnie, és csupán utána kerülne abba a helyzetbe, hogy a végrehajtási eljárást megindíthatja ellene. Azt azonban sajnos tudnia kell, hogy amennyiben bérlőjének „nincs pénze” és például a végrehajtó egyéb lefoglalható vagyontárgyát sem talál, úgy a fentiek ellenére sem biztos, hogy követeléséhez fog jutni.
Amennyiben felmondás után nem költöznek ki, úgy egyetlen lehetősége van: bírósági peres eljárásban a lakás kiürítését kérni.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B.
+36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Éva 22318 számú kérdéseBudapest2007-12-28
Tisztelt Ügyvéd Úr !

Saját tulajdonú ingatlanomat bérbeadtam a saját cégem részére, adószámmal rendelkező magánszemélyként. Az ingatlan nem lakás, hanem ipari ingatlan. A bérleti díj összege meghaladja az 1 millió forintot. Kérdésem, hogy a 25 % adó megfizetésén felül kell e további egészségügyi hozzájárulást fizetnem a bevételem után.
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel :
Éva
dr. Nagy Zoltán válasza2007-12-29
Tisztelt Éva!
Véleményem szerint igen.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Ildikó 22317 számú kérdéseBaranya2007-12-28
Tisztelt Ügyvédnő!
Problémám: Édesanyám nevén van egy lakásunk, amelynek értékét szeretné átadni nekünk (testvéremnek és nekem 50-50%-ban). Ez hogy lenne lehetséges? Mit kell tenni? Hogy lenne jobb? Eladná és utána kapnánk meg a pénzt, vagy elajándékozná nekünk? Mit kell tenni ezügyben? (illetékek,adók stb.)
Köszönettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd válasza2008-01-12
Ha nem akarják megtartani az ingatlant, akkor az a legjobb, ha édesanyja eladja, és Önnek(Önöknek) ajándokozza a pénzt takarékbetét formájában, mivel ez az ajándékozás illetékmentesnek minősül.
Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7630 Pécs, Mohácsi út 16.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Anna 22316 számú kérdéseVas2007-12-28
Tisztelt Ügyvednö!
Kerdesem a következö: Mit kell tennem ha le szeretnek mondani anyam vegrendeleteben levö öröksegröl?
Köszönettel
Anna
dr.Kocsis Rita ügyvéd válasza2007-12-30
Kedves Anna! Ezt megteheti a közjegyző előtt a hagyatéki tárgyaláson. Ez szerepel a kiküldött idézésben is általában.
Tisztelettel
dr.Kocsis Rita ügyvéd
9700 Szombathely, Puskás Tivadar u. 3.
+36 30 3331184
http://www.forcekft.hu
forcekft@forcekft.hu

István 22315 számú kérdéseSomogy2007-12-28
Tiszteletem!
Kérdésem az áramszolgáltatóval kapcsolatos. Áramszolgáltató rég a villamosítás idején telkemen keresztül /akkor más volt a lakója/ vezette a belső telekre az energiát, akkor sem és most sincs bejegyezve szolgalmi joga. Akkor ezen a vonalon több lakást látott el. Mára csak egy maradt, és a telefont is már a saját útján vezették be, de a villamossággali ellátása telkemen maradt. Kérhetem-e hogy szüntesse meg a így kiépült vonalat, ugyanis mai állapotban zavar ill. nehezíti a közlekedésemet erőgépekkel. / Mezőgazdasági termelő vagyok/ Az áthelyezést kinek kell finanszírozni?
Köszönettel: István
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd válasza2008-01-14
Kedves István!

Amikor a vezeték létesült, az Ön hozzájáruló nyilatkozatát ehhez be kellett szereznie az áramszolgáltatónak. Ha a szolgalmi jog bejegyzése elmaradt és Ön nem kapott térítést azért, hogy az ingatlanán átvezették az áramot, akkor kezdeményezheti a szolgalmi jog - ellenérték fejében történő - alapítását. A leírtak alapján a bekötés megváltoztatása csak az ezzel kapcsolatos költségek Ön által történő kifizetése esetén lehetséges, vagy, ha a bíróság megállapítja, hogy az Ön körülményeiben bekövetkezett változások miatt nem várható el Öntől, hogy a jövőben is tűrje a villamosvezeték meglétét az adott helyen.

Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@axelero.hu

Kitti 22314 számú kérdéseBács-Kiskun2007-12-28
Tisztelt Ügyvédnő!
Nagymamám hozzánk költözik,mivel egyedül én gondoskodtam és gondoskodom róla azt szeretné,ha a házát egyedül örökölném.Nem szeretném,ha halála előtt az ingatlan a nevemre kerülne,viszont azt sem,ha a gyerekei örökölnék!Azzal a kéréssel fordulok önhöz,hogy a lehetőségeket megírni szíveskedjék!
Válaszát előre köszönöm!Tisztelettel:Kitti
dr.Baksa Erika ügyvéd válasza2007-12-29
Tisztelt Kitti !

Két lehetőség merülhet fel: egyrészt öröklési szerződést köt nagymamájával, amely alapján a tulajdonjog megmarad a nagymamának, az Ön javára pedig az ingatlan-nyilvántartásba az öröklési jog kerül bejegyzésre az ingatlan tulajdoni lapjának III. része alá az ún. teher-rovatba, vagy a másik: a nagymama végrendeletet készít. Azt azonban tudnia kell, hogy – nyilvánvalóan az egyéb körülményektől is függően – a nagymama gyermekeit, akik a törvényes örökösei, nem biztos, hogy teljes egészében ki tudja az „öröklésből zárni”, mert ők kötelesrészre jogosultak, amely az egyébként járó örökség fele. Ez pedig még az öröklési szerződés esetén is felmerülhet, ha például a nagymama elhúnytáig az Ön által nyújtott tartás értéke nem éri el a szerződés tárgyát képező ingatlan értékét. Tehát sajnos „tökéletes megoldás” ebben a körben nincs, ezért esetleg beszéljenek még egymás között róla.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B.
+36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Bagóné Baglyas Ágota 22313 számú kérdéseBács-Kiskun2007-12-28
Tistelt Ügyvédnő !

A kérdésem a következő lenne:
2007-ben házastársammal közösen lakást vásároltunk,tulajdoni arány 1/2, 1/2. Ere 3 mFt
kölcsönt vettünk fel.
Édesapám 2007-ben értékesítette lakását,melyből szeretné a mi hitelünket kifizetni a banknak.
Ha 2008-ban kifizeti a mi kölcsönünket az eladott lakás árából,neki kell-e az eladott lakás után adót fizetnie,vagy csak az dóbevallásában kell szerepeltenie,de adómentessséget kap?

Válaszát előre köszönöm !
dr.Baksa Erika ügyvéd válasza2007-12-29
Tisztelt Ágota !

Sajnos édesapjának – amennyiben az egyéb körülmények is indokolják, tehát pl. jövedelme keletkezett az eladáson, nem volt még a lakás 15 évig a tulajdonában, stb. – kellene szja.-t fizetnie, mert az Önök hitelének kiegyenlítése nem alapozza meg a lakásszerzési kedvezményt. Ugyanakkor az Szja. tv. 63. § (2) bekezdése kimondja, hogy „A … befizetett adóból visszajár (vagy nem kell azt megfizetni) az ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásból származó jövedelem azon része utáni adó (lakásszerzési kedvezmény), amely összeget a magánszemély saját maga vagy közeli hozzátartozója, volt házastársa részére a jövedelem megszerzésének időpontját megelőző 12 hónapon vagy az azt követő 60 hónapon belül lakáscélú felhasználásra fordított (a lakásszerzési kedvezmény alapja)…”. Ennek a jogszabályhelynek az alkalmazhatósága nyilvánvalóan függ az egyéb konkrét körülményektől is, azonban Ön azt írja, hogy Önök 2007-ben vásároltak, édesapja pedig 2007-ben adott el …

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B.
+36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

<<< Előző 15 hozzászólás           Következő 15 hozzászólás >>>


Partnereink:

Az ingatlanjog.hu a MIOSZ ingatlanközvetítőit ajánlja:
Homeinfo
www.homeinfo.hu

Ingatlan - Add el magad

Munka Magyarországon
Munka Magyarországon
Az ingatlanjogi tanácsadás az IngatlanApro.hu képes ingatlanhirdetési weboldal támogatásával készül.

Albérlet, kiadó ingatlan
Kiadó lakás
Kiadó ház
Eladó ingatlan
Eladó lakás
Eladó ház
Ingyenes hirdetés feladásaCimkefelhő:
ügyvéd társasházakról kölcsönszerződés adatai ingatlanvásárlás esetén fizetendő illeték perköltség vételi jog adásvételi szerződés adatai keresetlevél cégjog iratminták ingatlanjogi fogalmak visszavásárlási jog ingatlan jogszabályok társasházi törvény ajándékozási illetékmentesség ingatlanok cseréje elbirtoklás