Hozzászólások

 • Sz. Bea 3646 számú kérdése
 • 2004-12-30

Tisztelt Ügyvéd Úr!
1998-ban adásvétellel vásároltunk egy családi házat, aminek a Földhivatalnál a tulajdonjog bejegyzése a mai napig nem történt meg. (Széljegyen előttünk álló ügyek el vannak akadva.) 2004-ben vásároltunk egy új építésű lakást, amihez közvetlen támogatásokat (szocpol, áfa) szerettünk volna igénybe venni, de a bank úgy néz ki, hogy elutasító választ fog adni a fenti adásvétel miatt.
Kérdéseim:
1. Csak a bejegyzett tulajdonjog vagy már az adásvételi szerződés is kizárja a közvetlen támogatást?
2. Tulajdonjog bejegyzési kérelmet hogyan lehet visszavonni a Földhivatalnál, szükséges-e jogi képviselet, illetve később milyen módon lehet újra benyújtani az eredeti 1998-as szerződéseket? Milyen költségekkel kell számolni? (pl. illeték...)

A banktól 8 munkanap haladékot kaptunk, hogy nyilatkozzunk: fenntartjuk-e a közvetlen támogatási igényünket.

Köszönettel: Sz. Bea

Tisztelt Bea!
1. A pénzintézetek gyakorlata szerint a tulajdonjog bejegyzésére vonatkozó igény már kizárja a közvetlen támogatások igénybevételének lehetőségét.
2. A kérelem visszavonásához jogi képviselőre szükség van, másrészt ez annál is inkább szükségesnek látszik, mert a problémát úgy kell megoldani, hogy a közvetlen támogatások igénybevétele mellett a családi házra vonatkozó igényük is fennmaradjon.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


 • Pusztai-Pintér Mónika 3622 számú kérdése
 • 2004-12-28

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A kérdésem a következő:
Fél szocpolt szeretnénk felvenni.
1. Van-e korhatár a lakásbővítésre kérhető félszocpol esetén? Befolyásolja-e ezt a gyermekek száma (4)?
2. Ha a lakótér 2 félszobával bővülne (és ez a méltányolható lakásigénybe bőven beletartozik, utánanéztem), de olymódon, hogy a régi - a ház alapterületébe beugró - garázst alakítjuk át, a rajta történő bejáratot megszüntetjük, és helyette egy hozzátoldással másik garázs/tároló helyiséget építünk, amin keresztül oldjuk meg a bejárást, ez lakásbővítésnek számít-e?
3. A férjemnek jelenleg 25%-os tulajdonrésze van a lakásban (örökölte). Milyen módon lehet a legelőnyösebben ezt felemelni 50%-ra? Itt főleg az illetékekre gondolok, mert a felső szinten lakó testvére illetve édesanyja bizonyára belemennének a vagyon "átszervezésébe", a kérdés csupán az, hogy hogyan?
Köszönettel: P. Mónika

Tisztelt Mónika!
Megértését kérem, de a 2005-ben hatályos - lakástámogatási rendszer elemeivel kapcsolatos - jogszabállyal még nem volt időm megismerkedni, így kérem, hogy erre a kérdésre térjünk vissza 2005. januárjában.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


 • Nagyné Darányi Csilla 3607 számú kérdése
 • 2004-12-26

Tisztelt Ügyvéd Úr,
Szeretnénk lakásbővítéshez félszocpol támogatást igénybe venni. Azért félszocpol, mert a vásárlás időpontjában a ház alsó szintjén már volt lakhatási engedély, a tetőtér beépítéséhez kértük volna, amin még nincs lakhatási engedély.
A banktól elutasító választ kaptunk, a magyarázat a következő volt:
Az előző lakásunkat eladtuk, miközben az új lakás vásárlása folyamatban volt. Az új lakás a nevünkre került, a régi lakásunk vevője azonban váratlanul visszamondta a vásárlást, így a régi lakás pár nap erejéig (míg egy újabb vevő meg nem vette) újra a mi nevünkre került. A régi és az új lakás is 50-50%-ban a férem és én nevemen van, két kiskorú gyermeket nevelünk. A lakás árát teljes egészében az új lakás vásárlására fordítottuk, az új lakás minden szempontból megfelel az egyéb törvényi előírásoknak (minimum egyel több szoba, négy szobás, értéke nem éri el a vidékre maximálisan megadottat).
Szeretnénk megkérdezni, hogy ilyen esetben kihez lehet fordulni, mit lehet tenni, hogy az átmeneti helyzet miatt előállt akadályt elhárítsuk és a támogatást megkaphassuk.

Köszönettel
Üdv,
Nagyné Darányi Csilla

Tisztelt Csilla!
Véleményem szerint egy ismételt igényléssel áthidalható a probláéma, hiszen - ha jól értem - most ismét teljesül minden feltétel, amely szüksées a támogatás folyósításához. A banki elutasítás esetére egyébként nincs "fellebbviteli" fórum, így az ilyen eseteket kizárólag a felek és a bank tudja rendezni.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


 • tokaji sándor 3601 számú kérdése
 • 2004-12-23

Kérdés: Új építésű házamat el kell adnom. Szoc. pol-t vettünk igénybe. Vissza kell-e fizetnem, hogyan, milyen feltételekkel? A későbbiekben lehetséges-e újra igényelnem?

Tisztelt Sándor!
Igen, a szocpolt vissza kell fizetnie, de ennek részleteiről a folyósító bankot kérdezze meg. Az ismételt igénybevétel lehetséges.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


 • Andrea 3596 számú kérdése
 • 2004-12-22

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Mi az Önkormányzattól vásárolnánk meg egy építési telket vidéken,ami 1000Ft.+Áfa áron van feltüntetve.Kb.1 millió Ft.értékben az Áfával együtt.A kérdésem a követekező:az Önkormányzat eltekinthet az Áfá-tól egyösszegű befizetés esetén,vagy ez jogilag lehetetlen? Illetve visszaigényelhető az Áfa,ha még abban az évben elkezdjük az építkezést?
Köszönettel:Andrea

Tisztelt Andrea!
Az ÁFA-tól nem fog tudni eltekinteni az Önkormányzat sem egyösszegű fizetés, sem ezévi építkezés esetén. A visszaigénylés csak akkor lehetséges, ha ez iránt még idén kérelmet nyújtanak be valamelyik - az adó-visszatérítési támogatást folyósító - bank felé.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


 • Balogh Zoltán 3554 számú kérdése
 • 2004-12-15

Tisztelt Ügyvéd Ůr!
Most fejeztük be egy új ház építését amihez kedvezményes, állami támogatású hitelt vettünk fel. A lakhatási engedély sajnos csak január közepére lesz meg ami miatt több kérdés merült fel bennem. Ha jól tudom az Adó-visszatérítési támogatás (400e Ft) jövöre megszünik. A bank számunkra a támogatás 90%-t kifizette. Ha idén nem lesz meg a lakhatási ezt az összeget vissza kell fizetni? A másik kérdésem az illeték. Amennyire én tudom jövöre már kellene fizetnem illetéket. Az illeték fizetés a lakhatási engedély megszerzesétöl függ?

Elöre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel
Balogh Zoltán

Tisztelt Balogh Úr!
Amennyben a támogatásról szóló szerződést megkötötték, úgy az alapján a fennmaradó hányad is kifizetésre fog kerülni.
Illetéket nem kell fizetni lakóház építés esetén, valószínűleg az új lakás vásárlásához kapcsolódó illetékkel kapcsolatban hallotta a rémríeket, amelyek azonban Önt nem érintik...
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


 • M.Miki 3551 számú kérdése
 • 2004-12-14

T Ügyvéd úr!

Lakáshitelt vennénk föl szocpollal. Egy gyermek van, egy másik útban van. Én és a feleségem 40 év alattiak vagyunk. Egy olyan lakásban élünk jelenleg, amelyet már eladtunk, az adásvételi szerződés meg van kötve, de nincs még egészen kifizetve, ezért a tulajdonjogról sem mondtunk le. Csakhogy a szocpol feltétele, hogy ne legyen a nevünkön lakóingatlan. Ha lemondunk a tulajdonjogunkról úgy, hogy nem is fizették még ki a lakásunkat milyen biztosítékot lehet kikötni, hogy biztonságban érezhessük magunkat?
Állítólag ha elindítunk egy hitelkérelmet szocpol nélkül, akkor még a közjegyzői közokiratba foglalás előtt lehet módosítási kérelmet beadni a szocpol igénnyel. Addigra el lenne adva a lakás tulajdonjog lemondással, és a második gyermek is megszületne. Ez egyszerűbb lenne, de a bankok nem biztos hogy elfogadják.

Mi a megoldás?

Tisztelt Miki!
A szocpol igénylés feltétele, hogy már ne legyen a tulajdonukban ingatlan. Ezt sok esetben az ealdásról szóló szerződéssel már teljesítettnek tekintik a bankok, de a lakás eladása kapcsán kiadott tulajdonátruházási nyilatkozat mindenképpen elegendő ennek igazolására.
Ha a fizetés teljesítése hiányában is kibocsátják a nyilatkozatot, úgy az mindenképpen úgy legyen megszövegezve, hogy kitűnjön belőle, hogy a vevőnek még fizetési kötelezettsége áll fenn.
Tiszteletteld
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


 • Kis Attila 3538 számú kérdése
 • 2004-12-14

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szoc.pol.-al kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy jól értelemezem e ill. a tapasztalata szerint a bankok is hozzám hasonlóan értelmezik e a méltányolható lakásigény minimális szobaszámára vonatkozó kikötéseket? Én úgy értelmezem, hogy 3 gyerek és 2 szülő esetén minimum 2 szoba szükségleltetik, mivel a rendeletben külön meghatározva csak a felső határt növelik fél szobánként.
Köszönettel
K.A.

Tisztelt Kis Úr!
Igen, valóban így kell értelmezni.
Tsztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


 • Noémi 3506 számú kérdése
 • 2004-12-08

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Néhány kérdésem lenne a lakástámogatással kapcsolatban. November 29-én adásvételi előszerződést kötöttem egy új építésű lakópark egyik lakására. Még az idén meg lehet kötni a végleges adásvételi szerződést. Szeretném igénybe venni a 400.000 áfa visszatérítést. Ennek mi a feltétele? Elég-e az, hogy a végleges szerződés még az idén megtörténik, vagy még az idén be kell nyújtanom az áfa visszatérítési igényemet a hitelkérelemmel együtt a bankhoz? Mikor várható hogy hivatalosan is közzéteszik az áfa visszatérítést érintő változásokat?

A másik kérdésem az lenne, hogy július hónapban ingatlant értékesítettem. Ebből 1.600.000 Ft jövedelmem keletkezett. Minimálbéres jövedelemmel rendelkezem és így az év minden hónapjában igénybe vettem a minimálbér után járó 9.000 Ft alkalmazotti kedvezményt. Mivel az ingatlan értékesítésből származó jövedelemmel együtt az éves bevételem meghaladta a megengedett határt úgy tudom, hogy az 12 hónapra vonatkozó havi 9.000 Ft-ot, azaz 108.000 Ft-ot az adóbevalláskor vissza kell fizetnem. Ez tényleg így van? Vagy esetleg befolyásolja ezt, hogy másik ingatlan vásároltam novemberben?

Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
V.N.

Tisztelt Noémi!
Az első kérdés kapcsán meg kell kötnie az adásvétlei szerződést és a támogatás iránti kérelmét is be kell nyújtania ebben az évben. A jogszabályváltozást ezen a téren kész tényként lehet kezelni, bár a Közlönyben még én sem láttam, de valószínűleg csak elkerülte a figyelmemet.
A második kérdésével kapcsolatban viszont nem fogok tudni kielégítő választ adni, az alkalmazotti kedvezmények kapcsán nem rendelkezem megfelelő szintű szaktudással.
tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


 • M.Miklós 3505 számú kérdése
 • 2004-12-08

T Ügyvéd Úr!
A kérdésem a következő:
Vásárolnák egy telekrészt, egy meglévő lakóingatlant tartalmazó telek egyik végét. A megvásárolandó telekrész nem tartalmaz építményt, de az eredeti teljes telek mérete nem teszi lehetővé a földhivatalnál a teljes megosztást, így osztatlan közös tulajdon lenne. Erre a telekrészre szeretnék egy új építésű lakóházat építeni (a telek két utcára nyílik, így a megvásárolt telekrész is utcára nyíló). Mivel a telek nem osztható, az építési engedély szerint meglévő lakóingatlan bővítése lenne új építésű lakóingatlannal, és a két házat egy un. nyaktaggal kell összekötni, ami egy látszatszerű dolog, hogy a telek kétlakásossá alakuljon. Egy ilyen új építésű házra lehet -e szocpolt felvenni? Egy MBI -s tanácsadó szerint csak akkor, ha a meglévő épület "ki van emelve" a tul.lapon (FHB bank). Viszont egy helyben lakó építész barátunk számtalan példát tudott mutatni, hogy hasonló megoldásokra megkapták a szocpolt mások. (A telekrészek albetétesítése után)
Mi az igazság?

Tisztelt Miklós!
A probléma véleményem szerint egy társasház alapítással - kétlakásos társasház - áthidalható, és nem lesz akadálya a "szocpol" igénybevételének.
tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


 • Niki 3504 számú kérdése
 • 2004-12-08

Tisztelt ügyvéd Úr!

Jövőre szándékozunk egy új építésű ikerházrészt venni. A páromnak van egy önkormányzati bérlakása. Kérdésem az, hogy a lakás leadása nélkül igénybe vehetjük-e a szociálpolitikai támogatást, ha az új ingatlan fele-fele arányban kerülne a tulajdonunkba.

Tisztelt Niki!
A korábbi kérdés-válaszunk...
"Tisztelt Ügyvéd Úr! Találtunk egy új építésű lakást, ahol már csak a festés, burkolás van hátra. Az építő magánszemélyként építette az ingatlant, így elmondása szerint az hiába új építésű mégis illetékköteles. Az épületre nincs még lakhatási engedély, valószínűleg csak jövőre lesz meg. Kérdéseim: - mindenképpen illetékköteles-e az ingatlan - van-e mód a 400.000 forintos visszatérítést igénybe venni (hitelből fizetnénk a lakást és az igénylés állítólag csak a lakhatási engedély megszerzése után adható be, tehát csak jövőre) - a páromnak van egy önkormányzati bérlakása. Annak leadása nélkül szerezhet-e tulajdonrészt az új ingatlanban - jövőre vidéken új lakásra változik-e a maximálisan felvehető hitelösszeg Köszönöm válaszát
******Tisztelt Viki! A válaszok a kérdései sorrendjében: 1. Igen. 2. Nincs, mivel magánszemélytől vásárol, aki nem hárít át Önre ÁFA-t, tehát abból nem is jogosult "visszaigényelni". 3. Igen. 4. erről a kérdésről egyelőre nincs információm. Amennyiben további kérdései merülnek fel, úgy kérem, hogy keresse Irodánkat...akár a znagy_dr@innosec.hu E-mail címen is... tisztelettel dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


 • Csaba 3500 számú kérdése
 • 2004-12-08

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Igénybe vehető-e a "félszocpol" ha a megvásárolni kívánt használt családi házban csak 45% tulajdonrészt szerzünk (mely így is megfelel a méltányolható lakásigénynek ill. az egyéb feltételek is adottak: 3 gyermekünk van és a vásárláskor nem lesz a tulajdonunkban ingatlan)?
Válszát előre is köszönöm!

Tisztelt Csaba!
Ezt a kérdést javaslom feltenni a kiválasztott pénzintézetnek, de véleményem szerint egyébként az elmondottak alapján nem jogosultak a "szocpolra".
tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


 • Krisztina 3483 számú kérdése
 • 2004-12-07

Tisztelt Uram!
Az alábbi problémával fordulnék Önhöz.
Édesanyámmal 1/2, 1/2 arányban voltunk tulajdonosai egy vidéki ingatlannak. Miután értékesítettük az ingatlant, új lakás vásárlását vettük tervbe, amihez szerettem volna igényelni a szocpolt és az ÁFA visszaigénylést is. AZ ingatlan értékesítésének összegét befordíttuk az önerőbe, kivétel 700.000 Ft, amely édesanyám tulajdonában maradt. Az új lakásban édesanyám haszonélvezői joggal rendelkezne, továbbá együttköltözőként az állandó lakcíme is lenne. A bankban tájékoztattak, hogy ezekkel a feltételekkel nem tudom a szocpolt igényelni, mert a velem költöző anyukám nem vitte át az eladásból származó összes pénzt. Ez azt jelenti, mondta a bank, hogy haszonélvező lehet, de több éven keresztül nem lehet az állandó lakcíme az ingatlan, amelyet a szocpol támogatás igénybevételével egyedüli tulajdonosként megvennék.
Kérdesem, hogy ez valóban így van- e?
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel,
Krisztina

Tisztelt Krisztina!
A banki tájékoztatás megfelel a valóságnak, mivel az együttköltözőknek valóban ebbe az ingatlanba kell forgatni a bevételüket. A megoldás az lehet, hogy lebonyolítják úgy az ügyletet, hogy az édesanyja nem lesz együttköltöző, aztán viszont senki nem fogja tiltani és /vagy ellenőrizni, hogy Ő bejelentkezik-e vagy sem...
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


 • Balogh krisztián 3480 számú kérdése
 • 2004-12-07

T.ügyéd úr.

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy a fiataloknak a12/2001. (1.31:)Korm.rendelet alapján fiatal házaspároknak lehetőségük van az államtól kapnak megelőlegezett Szocpolt.
Ha gyermeket válalnak a késöbbiek folyamán.
Mivel jelenleg én nem vagyok házas de a küszöbén állok :).
Igy is igénybe vehettjük ezt a kedvezményt az államtól?
Illetve az önkormányzatnál is halottam hogy van kedvezmény fiatalok számára.
Ezzeket a kedvezményeket a bank intézzi?
Válaszát elörre is köszönöm.
T.Balogh krisztián

Tisztelt Krisztián!
Megelőlegező hitelt csak házastársak vehetnek igénybe, tehát a szerződéskötés és az ügyintézés során nyilatkozniuk kell, hogy két-három gyermekük fog születni, amelyet az állam - bankon keresztül - meghitelez, és a tényleges megszületésekkor a gyermekre jutó támogatást jóváírja a hiteltartozásból.
A bank intézi a támogatás folyósítását, de azt Önöknek kell kezdeményezni és elég sok teendőt jelent az ügyintézés során Önre nézve is.
az önkormányzati támogatásokkról és azok eljárási rendjéről javaslom a konkrét önkormányzatot megkérdezni.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


 • Krisztina 3474 számú kérdése
 • 2004-12-06

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ahhoz, hogy még jogosultak legyünk az ÁFA-visszatérítésre, elég ha az adásvételi szerződés még ebben az évben kelt és a földhivatal érkezteti, vagy a hitelkérelmet is még ebben az évben kell beadni valamelyik pénzintézethez?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Krisztina!
Ebben az évben be kell nyújtani a támogatás iránti kérelmüket adott pénzintézethez.
tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal: