Hozzászólások

 • Kendra 16089 számú kérdése
 • 2006-12-10

Tisztelt Ügyvéd úr!

Nekem egy olyan problémém van, hogy 2004 októberében vettem egy új építésű földszinti lakást egy 4 lakásos házban. Már az első télen penészedett a fal több heylen, több helységben, főleg az ablakkeret körül, a sarkokban, a bútorok mögött, de van, ahol a fal alja, illetve az egész falfelület penészes lett.
Természetesen a páraképződés ellen rendszeresen (naponta 5X-6X) szellőztettem (huzatot si csináltam), a hőmérségletre is odafigyeletem. Közöltem az építtető céggel a problémát, mire azt válaszolta, hogy ez természetes egy új lakásnál, még nem száradtak ki a falak.
A következő évben 2005 telén, újra penészesedni kezdett mindenhol. Az építtető azt mondta, hogy ez csak az én hibám, mert biztos nem szellőztetetk, és túlfűtöm a lakást.És különbenis ő csak 1 év garanciát adott a lakásra. Tavasszal minden penészes falfelületet lecsiszoltunk, penészölővel lekezeltük, újrafesetettük, a bútorokat átrendeztük a fűtött falak mellé, a fix bútorba szellőzőket szereltünk. Azonban idén a fűtési szezonban újra megindult a penészképződés.
Kérdésem az lenne, hogy mitől penészesedhet a fal, és megállapítható-e az építtető felelősége?

A négy lakásból 2 nem penészesedik, a másik emeleti, ami az enyémmel szemben van, ugyanolyan mértékben penészes!

Válaszát előre is köszönöm!

Kendra

Tisztelt Kendra!
Jótállási kötelezettségek teljesítése iránt bírósághoz fordulhat.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Fekete Györgyi 15965 számú kérdése
 • 2006-12-01

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azt szeretném tudni, hogy a kötelező jótállásnál- új lakás - tényleg van-e olyan megkötés, hogy az észrevett hibával kapcsolatban 3 hónapon belül bíróságra kell adni?
2004. májusában költöztünk új lakásba.
Sok hiba volt és van benne, többször jeleztük ezt az építtetőnek, ő nem reagált.
Összegyűjtöttük a hibákat, többször (ajánlott levélben vagy futárral) átadtuk nekik, még csak válaszra sem méltattak.
Az egy éves "bejárás" úgy történt, hogy kiírták az alvállalkozók elérhetőségét, aki akarta felhívhatta őket.
Most az ügyvédjük azt a felvilágosítást adta "barátilag", hogy azoknak a hibáknak a kijavíttatása elévült, amit az észleléstől számított három hónapon belül nem adtunk bíróságra, amennyiben az építtető nem reagált rá.
Én ezt erősen kétlem, de szeretném tudni, mi az igazság.
Köszönöm előre is a válaszát, tisztelettel:
Fekete GYörgyi

Tisztelt Györgyi!
A bírósági utat és annak igénybevételét három hónapon belül nem írja elő a jogszabály, a jótállás időtartama 3 év, amelynek a jelek szerint maximálisan megfelelnek. Lásd még: http://www.ingatlanjog.hu/index.php?adv=&tema=29&action=19#jump29

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Edit 15509 számú kérdése
 • 2006-11-21

Idén júliusban eladtam kb.50-60 éves családi házamat, amelyet egy éve vásároltam és akkor egy ével ezelőtt letapétáztam, kifestettem, linoleumoztam.
Idén amikor árultam a házat a tapéta 50 cm magasságban fel volt szaggatva, mert 2005-ben a hideg idő beálltával kiderült, hogy nem szellőzik a fal és emiatt a tapéta alja levizesedik. Akkor, én ezt a megoldást választottam, de az eladás során erről tájékoztattam a vevőket is. Azt mondták, nem baj nem szeretik a tapétát, festett falakat akarnak. Rákérdeztek a felvizesedésre is, megmondtam, hogy van olyan fal ami vizesedik, (régi 50cm széles vályogfal) de meg sem nézték, hogy meylik fal az, Ők ragaszkodtak a lakáshoz! Az eladás során vételár kifiztés nélkül, 8 napig teljesen kiürített lakás birtikában voltak, minden jól láthatóan,akkor a szerződéstöl mégsem álltak el, de közvetlenül a kifizetés előtt 35.000Ft-ot kértek, mondván hogy vizesebb a fal mint gondolták!
Most perrel fenyegetnek, mert az idő elteltével a lakás vizesebb, bár a tapétát nem szedték le!
Kérdésem, hogy ha az adásvételi szerződésben nem lett rögzítve a felvizesedés és most Ők tagadják, hogy tudtak róla, hogyan tudom bizonyítani, hogy én tájékoztattam Őket róla?Bár az adásvételiben a rejtett hibákra sincs semmilyen utalás!
Ha már egyszer teljesítettem amit kértek, még mindig tovább követelőzhetnek?

Tisztelt Edit!
Ha a vevő bírósághoz fordul, akkor a bíróság fog majd dönteni abban a kérdésben, hogy alá tudja-e támasztani a vevő az igényét, vagy Ön tud-e megalapozottan védekezni ellene... A felek és az esetleges tanúk meghallgatása tehát döntő lesz.
A követelőzést sajnos nem tudja kizárni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Tóth Gábor 15467 számú kérdése
 • 2006-11-20

Tisztelt Uram!

Kérem segítsen nekem, hogy újépítésű ingatlan átadásakor az éppíttetőnek milyen dokumentumokat kell átadnia.

Köszönettel

Tóth Gábor

Tisztelt Gábor!
http://www.ingatlanjog.hu/index.php?adv=&tema=29&action=19#jump29

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Julcsi 15089 számú kérdése
 • 2006-11-13

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2006. márciusban vettem egy új öröklakást egy nagy Ingatlanforgalmazó Rt-től (nevét nem szeretném feltűntetni). Beköltözésünk előtt kifestettük és a nappali falán egy 73 cm x 30 cm területen javítást találtunk, melyre azt az információt kaptuk, hogy javítva lett a fal, mert salétromos volt.
2006. június 2-án birtokba vettük a lakást.

Beköltözésünk után 3 héttel a szomszédok szóltak, hogy a mélygarázsba a lakásunk alatt tócsa áll és tőlünk folyik a víz. A lakás teljes hosszában, ahol a víz el tudott távozni, szétterült az aljzatban és a réseken keresztül csöpögött a garázsba. (A nappali 4,9 méter, a fél szoba 3,08 méter, a fürdőszoba 1,95 méter, a kamra 0,85 méter hosszában és minimum 3,73 méter szélességében a lakásnak.) Telefonon szóltam az eladónak, mivel az adásvételi szerződés 12. pontjában meghatározottak szerint az építő a műszaki átadás-átvételtől számított 3 évig jótállási, egyebekben szavatossági felelősséggel tartozik.

A generálkivitelező képviselője megtekintette a lakást és a mélygarázst, kimérte a falakat és megállapította, hogy a fürdőszoba valamelyik vízelvezető csövénél van a probléma, feltörték a járólapot, de ez nem vezetett megoldáshoz, mert száraz volt alatta a beton. A mosdókagyló szétszerelése után találták meg a hibát, a vízelvezető cső volt megrepedve, vagy szétcsúszva. Újabb időpontban lebetonozták, a következő időpontba újra járólapoztak és csempéztek. (Egyébként a javítási munkákkal szemben semmi minőségi kifogásom nem volt.)

A jelenlegi állapot: a nappali fala festhető, a gyerekszoba fala még nem, ami még 4 meleg hónap után sem száradt ki.

A következő kérdésekre szerettem volna választ és szakvéleményt kapni az eladtól:

1. Ha salétromos volt a fal, mért csak újravakolták és mért nem kerestették meg a generálkivitelezővel a hiba okát (rejtett hiba), még mielőtt valaki beköltözik és ilyen kényelmetlenséggel jár a kijavítás, még ha garanciális is. Az adásvételi szerződés megkötésekor ebben a lényeges körülmény tekintetében tévedésben voltam, amit feltételezek (az újra vakolás miatt) az eladó ismert, vagy ismerhetett.

2. Kaphatok-e tőlük árleszállítást, ugyanis 236.700 ft/m2-es (nem olcsó) áron vásároltam, esztétikailag károsodott a fal, a falszerkezet szilárdsága a vízből kikristályosodott sók miatt csökkent, a nedves közegben megtelepedő mikroorganizmusok légszennyező hatásúak, valamint a lecsökkent hőszigetelés miatti többletenergia felhasználás és a lakásban beállott értékcsökkenés miatt, mivel áztattam 3 héten keresztül a lakás alsó szigetelését a mosdókagylóból kiszivárgott szennyvízzel.
Vagy szakvéleményt szerettem volna kérni, hogy ezek nem következtek be.
Véleményem szerint a vételár az adásvételi szerződés 5. pontjában nem az ingatlan állapotának megfelelően lett meghatározva,.

Levelemre a válasz: valószínűleg technológiai víz okozta a salétromosodást, amit ki is javítottak még a vásárlásunk előtt. Se szakvélemény, se semmi. Kifestik, amit köteles vagyok elfogadni.

Van esélyem valamire. Azóta felraktunk redőnyt, kiderült, a teraszajtónál hiányzik a szigetelés, reped a fal.
Forduljak a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez?

Köszönettel: Juli

Tisztelt Julcsi!
1. Valóban felmerülhet a tévedés lehetősége.
2. Igen, vagy megegyezés vagy bírósági út igénybevétele útján.
3. A fogyasztóvédelem is jó megoldás lehet, de végeredményben a bíróság igénybevétele is felmerülhet.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Mné. P. Szilvia 14898 számú kérdése
 • 2006-11-06

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A kérdésem a következö.Ha az épittetö egy uj lakoparkot ipari teruletre épit , és erröl nem tájékoztatja a lakásvásárlókat , milyen következményei lehetnek. És ha a hibabejelentéseket nem kivánja átvenni , mit tehetek?
Válaszát elöre is köszönöm!

Tisztelt Szilvia!
Az ipari területre már építési engedélyt sem lehetne kiadni lakásokra vonatkozóan. A lakásvásárlók viszont nem csak a tájékoztatásból észlelhették ezt, hanem a tulajdoni lapból is.
Amennyiben garanciális kötelezettségeinek nem tesz eleget, úgy bírósághoz lehet fordulni ezek tejesítése iránt.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Tamás 14864 számú kérdése
 • 2006-11-05

Tisztelt Ügyvéd Úr!


2006.augusztusán adásvételi szerződés keretében eladtuk IV. emeleti lakásunkat. Ezzel az adásvételi szerződéssel 300.000 Ft foglalót kaptunk, aztán egy héttel ezelőtt az ingatlan vételárából még 3 M ft-ot, fennmaradt még kb. 4 M ft, amely bankkölcsönből lesz részünkre fizetve. A lakást a 3 M ft kifizetésével egyidejűleg használatba átadtuk, és most jelezte a vevőnk, hogy a tető elkezdett beázni ( azonban az átadásig semmilyen nyom nem volt a beázásra ) az lenne a kérdésem, hogy
a vevőnk elállhat-e a szerződéstől, vagy kérhet-e bármit tőlünk, hiszen még a 4 M ft-ot nem fizette ki részünkre. Mielőbbi szíves válaszát várva köszönettel:
Tamás

Tisztelt Tamás!
A kellékszavatosság körében élhet a vevő különböző lehetőségekkel, de ezek pontos meghatározásához további információk lennének szükségesek. Elvileg az elállást sem lehet kizárni, de érdemes lenne megvárni a vevő lépését, és arra reagálni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • SZILVIA 14842 számú kérdése
 • 2006-11-03

TISZTELT ÜGYVÉD ÚR!
ÉN EGY ÚJ LAKÓPARKBA KÖLTÖZTEM. ARRÓL SZERETNÉK ÉRDEKLŐDNI , HOGY AZ ÚTBURKOLAT , A KERITÉS, ÉS A PARKOSITÁS KÖLTSÉGE KIT TERHEL , AZ ÉPITTETŐT , VAGY A LAKÓKAT.HOL ÉLHETÜNK PANASSZAL , HA VALAMLYEN GONDUNK VAN A LAKÓINGATLANNAL. VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM.

Tisztelt Szilvia!
Az említett feladatok jellemzően az építtetőt vagy az önkormányzatot terhelhetik, de az adásvételi szerződésük is befolyásolhatja a fenti válaszomat.
A lakóingatlannal kapcsolatos gondokkal első lépésben az eladót kereshetik, amásodik lépésben a bírósági utat vehetik igénybe.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Judit 14811 számú kérdése
 • 2006-11-02

Tisztelet Ügyvéd úr!

Tanácsát szeretném kérni abban, hogy vettem egy 48 m2-es tetőtéri lakást, de ebből csak 36m2 a lakható (tetőtéri csapások miatt). Az adás-vételi szerződésben is az ál, hogy 48 m2-es a lakás. Az lenne a kérdésem, hogy vissza követelhetem a nem lakható 12m2 árát.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Judit!
A szerződés ismeretében lehet korrekt választ adni, egyelőre nem zárható ki.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Erzsébet 14701 számú kérdése
 • 2006-10-28

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ebben az évben ill. 2006. aug. 17-én kötötünk vevővel adásvételi szerződést, a teljes vételi ár kifizetése szept. 19-én megtörtént és a birtokba adás szept. 2o-án volt. Jogi képviselője telefonon hivott bennünket,2oo6. okt. 24. hogy salynálatos dolog történt a gázmüvek elzárta a gázt és azonnali gázcső cserére volt szükség az egész házban ami egyszeri rendkivüli befizetéssel járt és ügyfelének 135.000-ft ot kellett befizetni. Szavatosságra hivatkozva az volt a kérése osszuk meg a terhet, ellenkező esetben jogi útra tereli az ügyet. Az volna a kérdésem, hogy ilyen esetben hozzá kell e járulnunk a gázcső felujjitásához? Köszönöm válaszát.

Tisztelt Erzsébet!
Ez függ a szerződésüktől, a vevő esetleges tájékoztatásától és a gázcsővel történtek is, így nem lehet egyértelmű választ adni. De elképzelhető, hogy jogos az igény.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • katalin 14632 számú kérdése
 • 2006-10-25

nyilászárókat rendeltunk egy cégtől, melyet a határidőn túl egy hónapos késésel sem gyártottak le. ekkor felbotottuk a szerződést,kivéve a bejárati ajtóra vonatkozó részt,mivel állításuk szerint azok már elkészültek és 2 héten belül beépítésre kerülnek. a 2 hét eltelt és nem történik ez ügyben semmi sem.telefonos és személyes érdeklődésünkre , mindig valamilyen kifogás a válasz. mi a teendő,ilyen ügyben, hova lehet panaszal fordulni. az előlet befizettük , a fele összeget.

Tisztelt Katalin!

A konkrét szerződés ismerete nélkül csak általánosan tudom tájékoztatni. Ismerni kellene a szerződés teljes tartalmát, a felbontó szerződést.
Amennyiben a kötelezett késedelembe esik, a jogosult követelheti továbbra is a teljesítést, vagy ha ez többé nem áll érdekében, elállhat a szerződéstől. Az érdekmúlást bizonyítani kell.
Nincs szükség a teljesítéshez fűződött érdek megszűnésének bizonyítására, ha a szerződést a felek megállapodásánál,vagy a szolgáltatás felismerhető rendeltetésénél fogva meghatározott időpontban - és nem máskor - kellett volna teljesíteni, vagy ha a jogosult utólagos teljesítésre megfelelő határidőt szabott, és az is eredménytelenül telt el. A kötelezett köteles megtéríteni a jogosultnak a késedelemből eredő kárát.


Tisztelettel
dr.Lehőcz Réka ügyvéd
2800 Tatabánya, Béla király krt. 52.
+36 34 337466

drlehoczreka@t-online.hu

Közösségi oldal:


 • Erzsébet 14625 számú kérdése
 • 2006-10-24

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2004-ben vettem egy családi házat, mely - a szerződés szerint - minden tekintetben frissen lett felújítva. A beköltözés után néhány hónap múlva kiderült, hogy az ingatlan sehol sincs szigetelve, nem téglából épült, a belső vakolat folyamatosan válik le, a parketta felhólyagzik, állandóan nyirkos a levegő, a tetőn a cserepek felét már ki kellett cseréltetnem.
Az eladó - állítása szerint - mindent rendben teljesített.
Szeretném kérni az Ön véleményét, javaslatát az ügyben.
Tisztelettel: Erzsébet

Tisztelt Erzsébet!
Nem tudok igazán érdemi és hasznos választ adni... kellékszavatossági igényével már nem élhet, ezért az egyetlen lehetősége a szerződés érvénytelensége iránt indított per lehet, amelyet arra tekintettel indíthat meg, hogy az ingatlan jelentős paraméterei kapcsán az eladó tévedésbe ejtette... ennek következtében pedig a szolgáltatás - ellenszolgáltatás feltűnő aránytalansága is fennállhat, ami egy másik megtámadási ok lehet.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Zoltán 14214 számú kérdése
 • 2006-10-03

Tisztelt Ügyvéd Úr,

3 évvel ezelott vásároltunk egy új építésu lakóházat (még a régi MT rendelet alatt van a garancia). Az elmúlt évben a házon elég komoly (nyílászárók alatt befolyik a víz!, lábazati szigetelés nem megfelelosége miatt a falak alul igen magas víztartalommal rendelkeznek, elfogadható érték 2,3-szorosa) vízszigetelési problémák jelentkeztek. A hibát garanciális idoszakon belül jelentettük az építo cégnek. A cég nem zárkózik el a javítástól, azonban mivel ezen hibák korrekt kijavítása sajnos elég drága az építo egyszerubb - valószínuleg nem teljes megoldást adva, valamint rövidebb élettartamú - módszerrel szeretné a hiba javítását elvégezni, úgy, hogy valamihez hozzá sem nyúlna.
A tisztánlátás érdekében felkértünk egy kívülálló szigetelési szakembert, hogy adjon a házról szakvéleményt (nem igaszságügyi), melyet eljuttattunk természetesen az építonek is.
A kérdéseink a fentiekkel kapcsolatban a következok lennének:
- Az ingatlan tulajdonosa milyen módon gyozodhet meg arról, (gyakorolhat nyomást az építore), hogy az utólagos vízszigetelési munkák pontosan elvégzésre kerüljenek? (A szigetelés hiányosságai vagy jósága csak utólagosan gyakran évekkel késobb derülnek ki.) - Sajnos eddig több olyan garanciális javítás történt, melyet többször meg kellett ismételni, mert nem a hiba javítása történt meg, csupán tüneti kezelést hajtottak végre, (például laposteto 3-szori megjavítása). Illetve polgári peres eljárással már fenyegetoztünk.
- Precedens értéku per ilyen esetben született már? Nagy valószínuséggel a bírósági határozat kinek az oldalán dönt ilyen esetekben?
- Amennyiben a garanciális idon túl kiderül, hogy az utólagos szigetelés nem hozta meg a várt eredményt akkor ebben az esetben a garancia továbbra is érvényben van?
- Amennyiben a ház értékesítésre kerülne a mindenkori vevo szavatossági igényeivel a ház építoje fele kell eljárnia?

Köszönettel,
Zoltán

Tisztelt Zoltán!
A jótállási kötelezettségek újrakezd?dnek, ill. fennmaradnak a javításokat követ?en is. A nyomásgyakorlás akár egy szakért? igénybevételével is történhet, és akár a polgári bírósági úton is folytatható.
Eladás esetén a kötelezett személye nem változik, az továbbra is az eladó/építtet? lesz.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Runda Margit 14103 számú kérdése
 • 2006-09-27

Most van egy új építés? társasházban a lakások egy éves garanciális bejárása. Nem tudom, hogyan állapítható meg, hogy a födém szigetelése rendben megtörtént-e, mi min?sül már elfogadhatatlan zajnak. Ugyanis a velem nem közös falú(folyosón szemben lév?) lakásból és távolabbról is, bezárt bejárati és beltéri ajtó mellett is hallatszik a beszéd (f?leg ha már nagyobb társaság van). Lépéseket mennyire enged hallatszani a szabvány? Garanciális panasznak min?sül-e ez és van-e határérték a zajszintre?

Tisztelt Margit!
Van iylen határérték, de ez ügyben egy, a területet ismer? szakért?t kellene megkérdeznie.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Zsanett 14055 számú kérdése
 • 2006-09-24

Tisztelt ügyvéd úr!

2005 év végén vásároltunk egy tet?térilakást egy lakóparkban. A lakásban olyan áthallás van, hogy a földszinten futkozó kisgyerek lábdobogásai mintha felettünk lakótól jönne. A lakás földszint, két emelet, és a tet?térb?l áll.
Erre a dobogásra a beköltözéskor figyeltünk fel amikor még csak a földszinti lakó és mi laktunk fent a tet?térben. A kérdésem az lenne hogy ebben az esetben mit javasolna.: például (kártérítés)? És hogy ilyen esetben lehet-e birosághoz fordulni?

Tisztelt Zsanett!
Szavatossági hibaként kérheti a hangszigetelés javítását, ha nem sikerül a javítás a lakás értékcsökkenése miatt árleszállítást kérhet.
Tisztelettel
dr.Sz?cs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal: