Hozzászólások

 • Norbert 38338 számú kérdése
 • 2010-12-29

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az lenne a kérdésem, hogy nekem van egy ingatlanom, amin jelzáloghitel van. Az ingatlant szeretném valamilyen úton módon a testvérem nevére iratni vagy is tulajdonosváltás történik. A testvérem és a Bank is beleegyezett egy esetleges átvállalásról, ebben az esetben a hitel és az ingatlan is a testvérem nevére kerülne. Édesanyám haszonélvező és lehetőleg maradna is az. A kérdésem az lenne, hogy adózási szempontokból milyen költségekre számíthatunk? Az illeték kit terhel? Az adó kit terhel és milyen adót kell fizetni?Ez hány százalék és milyen összeg százaléka? Esetlegesen minden érdekelne amit tudni kell egy ilyen ügyletről. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Norbert!

Bár egyszerűnek látszik a probléma, mégsem az. Olyannyira nem, hogy azt javaslom, hogy január elejére egyeztessünk egy időpontot egy személyes konzultációra - ami díjmentes - ahol néhány további körülményt tisztázva meg tudom mondani a legolcsóbb átruházási módot!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Erzsébet 38324 számú kérdése
 • 2010-12-27

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Elváltam a férjemtől. Megosztottuk a vagyont. Az ő három telkére az én jelzálogjogom került, annak biztosítékául, hogy ő fizet egy közösen felvetett banki hitelt. A hitelt már hónapok óta nem fizeti. A hitel összege megegyezik az ő tulajdonában lévő 3 telek értékével.
Most szeretném a házassági vagyonközösségi okiratot módosítani akként, hogy a tulajdonomba kerüljön a három telek. Az lenne a kérdésem, hogy a jelzálogjogomat ez esetben töröltetni szükséges ezt megelőzően???Ugyanis úgy tudom ezért a földhivatal felé fizetni kell. Vagy csak a házassági vagyonközösséget módosító okiratba kell belefoglalni, hogy a jelzálogjogom törlésre kerül???

Tisztelettel

Sz. Erzsébet

Tisztelt Erzsébet!

A helyzet azt hiszem nem ilyen egyszerű. A jelzálogjog alapján nem kerülhetnek automatikusan az Ön tulajdonába a telkek, a jelzálogjog érvényesítéséhez végrehajtási eljárásra van szükség, vagy a tulajdonossal való megállapodásra.

Ehhez nyilván kell a tulajdonos, azaz a volt férj hozzájárulása, ilyen szándék nélkül csak a kényszerű végrehajtás marad, de ennek alapját nagyban az határozza meg, mi volt az Önök eredeti megállapodása, milyen feltételekkel és hogyan, minek következtében élhet Ön a jelzálogjogával, van-e kötelező megelőző eljárás, stb. Ez csak az okiratból deríthető ki, egy személyes konzultáció során.

Ha a volt férjnek van ilyen szándéka, hogy az Öné legyenek a telkek, akkor azért még a hitel törlesztését meg kell oldani, és mielőbb lépni ebben az irányban, később, ha a bank esetleg felmondja a hitelszerződést, már tulajdonképpen lehetetlen bármit is tenni a hitel biztosítékául szolgáló ingatlan "megmentése" érdekében.

Természetesen a telkek tulajdonosváltozását be kell jelenteni a földhivatalhoz, ehhez ügyvédi okirat kell készüljön. Telkenként a jelzálogjog törlése és a tulajdonjog bejegyzése 6600,- Ft eljárási díjat igényel a jelenlegi szabályok szerint. A jelzálogjog törlését mindenképpen át kell vezetni az ingatlannyilvántartáson, sem Ön, sem a volt férje érdekeit nem szolgálja, ha ez elmarad, függetlenül attól, hogy a telkeknek Ön, ha már tulajdonos, milyen sorsot szán, értékesítés, más hasznosítás, megterhelés, stb.

A helyzet tisztázása érdekében készséggel állok szíves rendelkezésére.

Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


 • Júlia 38310 számú kérdése
 • 2010-12-21

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ajándékozással kapcsolatban szeretnék érdeklődni.

Egy panellakásról lenne szó, mely az egyik fiam nevén van, vagyis ő a tulajdonos. Én mint haszonélvező szerepelek az ingatlanon.

A fiam nem szeretné, ha a továbbiakban az ingatlan az Ő nevén lenne, mivel van egy másik fiam , neki szeretné ajándékozni a lakást.

Ami még nagy gond, hogy a jelenlegi tulajdonos jelzáloghitelt vett fel az ingatlanra.

Megkérdezte a bankot, és ott azt mondták, csak abban az esetben történhet meg az ajándékozás, ha valamennyi tulajdonréssze maradna a jelenlegi tulajdonosnak.

Ezzel nincs is semmi probléma, mert a másik fiam így is átvállalja az ingatlant.

Azt viszont nem tudja a fiam aki átvállalná, hogy milyen legyen az ajándékozás, vagyis hogyan legyen megírva.

Ügyvédnek kell az ajándékozási szerződést megírni, ,mivel ez egy kényszer helyzet mert a jelenlegi fiamnak, azaz tulajdonosnak nem kell a lakás, ezt bele kell írni, mert jelenleg a másik fiam azért vállalja , vállalná át, hogy a lakást megmentsük, ne kerüljön árverezésre.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ebben az esetben mit kell lehet tenni,
hogy az ajándékozás útán ne kelljen illetéket fizetni, nekem le kell-e mondani haszonélvezeti jogomról, és visszakérheti-e a jelenlegi tulajdonos az ajándékot, hiszen azért ajándékoz, mert nem kell neki a lakás, más tervei vannak.

Kérem, tájékoztatását ezzel kapcsolatban.

Vagy esetleg milyen megoldás létezik ilyen esetben, ha a tulajdonosnak nem kell a lakás, és nem is óhajtja, vagyis nem fogja tovább fizetni, az általa felvett hitelt, én pedig nem tudom fizetni a hitelt, és a rezsit is.

A másik fiam nem rendelkezik annyi pénzzel, hogy a hitelt kitudná váltani.

Milyen megoldást tudna az Ügyvéd Úr javasolni, mit lehet ebben az esetben tenni!

Előre is nagyonszépen köszönöm a válaszát!

Tisztelettel: Júlia

Tisztelt Júlia!


Bár egyszerűnek látszik a probléma, mégsem az. Olyannyira nem, hogy azt javaslom, hogy január elejére egyeztessünk egy időpontot egy személyes konzultációra - ami díjmentes - ahol néhány további körülményt tisztázva meg tudom mondani a legolcsóbb átruházási módot!
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Imola 38262 számú kérdése
 • 2010-12-13

Tisztelt Ügyvéd Úr

Volt férjem kiskorú gyermekem részére ajándékozna egy lakást. A gyermek lenne a megajándékozott és helyette, mint törvényes képviselője, én írnám alá a szerződést. Azt szeretném megkérdezni, hogy ehhez az ügylethez kell gyámhatósági engedély.

Válaszát köszönöm.
Tisztelettel
Nagy Imola

Tisztelt Imola!

Ez attól függ, hogy a volt féj törvényes képviselője-e a gyereknek. Ha igen, akkor neki is alá kell írnia a szerződést, ez esetben viszont szükséges a gyámhatósági engedély. Valószínűleg a házasság felbontásáról szóló ítélet ad választ a kérdésre... A szerződést készítő ügyvédnek ezt mindenképpen mutassák be az ítéletet!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Anikó 38256 számú kérdése
 • 2010-12-13

Tisztelt Címzett!

Egy éve elváltam a férjemtől, aki nem fizeti a tartásdíjat a gyermekünk után, valamint egy hitelt, amit a bíróság előtt vállalt és az én nevemen van.
Most ezek kompenzálása képpen 3 telket a nevemre akar íratni. A kérdésem az lenne, hogy most adásvételi szerződést csináljunk és írjuk bele egy kitalált vételárat vagy valamilyen tulajdonjog rendező okiratot?

Tisztelettel

Anikó

Tisztelt Anikó!

Adásvétel vagy ajándékozás lehet a két kézenfekvő jogcím, de a végleges megoldást csak az ingatlanok és az Ön szándékainak ismeretében lehetne meghatározni, csakúgy mint az átruházás pontos költségeit.
Amennyiben a lebonyolításban az Irodánkra számítana, úgy az alábbi elérhetőségek valamelyikén tud bennünket keresni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Lenke 38241 számú kérdése
 • 2010-12-09

Egyedul elek az oroklakasomban Tehermentes Nincsenek gyermekeim Szeretnem ATIRATNI a testverem fiara az unokaocsemre. es meg elek benne lakni."Haszonelvezeti jog" (?) Mik az elonyei es htranyai ? Hol kezdjek hozza? A Net-en "atirasnal"csak autokrol irnak..ozvegy vagyok es 76 eves...Nem akarok szolni neki az atirasrol meg nem vagyok jol informalva..Koszonettel varom valaszukat Zsoldos Lenke

Tisztelt Lenke!

Tekintettel, hogy többféle jogcím (adásvétel, ajándékozás, tartás, életjáradék, öröklési szerződés, végrendelet) képzelhető el a megvalósítás kapcsán, amelyek más-más jogokat és kötelezettségeket teremtenek a felek számára, ill. hogy a megvalósításhoz az ügyvédi közreműködés szükséges, ezért javaslom, hogy beszéljük meg ezeket a lehetőségeket személyesen. Ha ezzel egyetért, úgy kérem, hogy az alábbi módok valamelyikén egyeztessünk egy időpontot. A konzultáció díjmentes, és semminemű kötelezettségvállallást nem jelent az Ön számára.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Janka 38192 számú kérdése
 • 2010-12-01

Tisztelt Hölgyem / Uram!

Olvasva a honlapon található információkat, úgy látom, hogy a vérrokonok közötti ajándékozás 2010-től illetékmentes. Ha jól értem, akkor a férjem testvérei költségek nélkül ajándékozhatják neki az örökölt ingatlan 2/6-od részét, igaz?

A kérdésem az, hogy ha ezek után ő az én nevemre szeretné íratni az ingatlan felét, akkor az illetékköteles-e? (Úgy sejtem, igen.) Nincs valamilyen lehetőség ennek elkerülésére? Nem nagyon értem, hogy miért kell fizetnem azért, mert egy közös tulajdonú lakásból, a saját férjemmel egy másik lakásba költözünk, szintén közösen... Vagy csak az a "probléma", hogy ő ahhoz örökség útján jutott?

Kérem segítsenek, mi lenne a legköltségkímélőbb megoldás?
Ha mindenképpen kell illetéket fizetni, akkor pedig azt kérdezném, hogy ki és milyen alapon állapítja meg, hogy mennyi is az ingatlan értékének a fele (ami után illetéket fizetek)? Esetleg a hagyaték során megállapított összeget veszik alapul? Végül pedig: melyik hivatalnál kell a fenti ügyet intézni?

Elnézést a sok kérdésért.

Köszönettel:
janka

Tisztelt Janka!

1. Nem igaz. Nem a vérszerinti rokonok, csak az egyenesági leszármazók közötti öröklés é ajándékozás illetékmentes.

2. Az illeték alapját a felek határozzák meg,de az ApEH-nek megva az a joga, hogy ezt felülbírálja és az alapján vesse ki a "végleges" illetéket.

3. Az ajándékozást ügyvéd által szerkesztett és ellenjegyzett szerződésbe ell foglalni, így érdemes a megfelelő ügyvédet kiválasztani. Ebben az irodánk is készséggel a rendelkezésére tud állni, érdemes lenne egy mindennemű kötelezettségvállalástól független konzultációt tartanunk, ha ezzel egyetért, az alábbi módok valamelyikén kereshet...

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Henrietta 38175 számú kérdése
 • 2010-11-29

Tisztelt Ügyvéd Nő!
Az a kérdésem lenne ,hogy van lehetőségem ház vásárlásra amit részletbe meg vehetnék a helyzet a következő az ingatlan kiskorú nevén van aki most 5 éves a ház vásárlásról lenne egy elővásárlási és egy albérleti szerződés,amit a tulaj nem szeretne hivatalosan csinálni mivel a gyv-nek kéne akkor adni az összeget és csak 13 év múlva hitelesítenénk mikor már a nevemre kerülhet.Bele mehetek ebbe az üzletbe vagy nem.Válaszát köszönöm.

Tisztelt Henrietta!

Nem javaslom.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


 • Anita 38142 számú kérdése
 • 2010-11-25

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2009.01.14-én létrejött ingatlan adásvételi szerződés,melyben a felek rögzítették,hogy a vételárat a vevő legkésőbb 2010.01.31-ig köteles megfizetni az eladó részére.A teljesítés ez időpontra csak részben történt meg.A fennmaradó összegre újabb 1 év haladékot kért,melyet ez idáig nem teljesített,és fizetési hajlandóságot sem mutat.Telefonhívásra és többszöri személyes felszólításra sem reagál.2011.01.31 az újabb haladék lejárta.Szeretném ez ügyben tanácsát kérni.Mit tehetek?,kihez forduljak panaszommal.Várom mielőbbi válaszát,segítségét.

Kedves Anita!

Az eladó a második haladék eredménytelen eltelte után joggal kérheti az eredeti állapot helyreállítását, és a keletkezett kárának a megtérítését is. Ez a gyakorlatban normál viszonyok mellett azt jelenti, hogy az eladó visszafizeti a megkapott vételárrészt, abból levonja az eltelt időre a használati díjat (a bérleti díj), és az ingatlanon fennálló tartozások összegét, a vevő kiköltözik, és birtokba adja az ingatlant. A másik alternatíva, hogy bíróság útján érvényesíti az eladó a még hátralévő vételár különbözetet. Nyilván itt az is számít, hogy tulajdonjog fenntartással lett-e eladva az ingatlan, hogy a földhivatalnál ki van feltüntetve tulajdonosként jelenleg.


Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


 • Szilvia 38135 számú kérdése
 • 2010-11-25

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdésem az lenne hogy mi szükséges a lakástulajdonról való lemondásomhoz?
Húgommal fele-fele arányban vagyunk tulajdonosai egy 74nm-es lakásnak ahol születésünk óta élünk és apánk 100%-os haszonélvező.Húgom 1 éve összeköltözött barátjával és 6 éves fiammal most én is költözni szeretnék és igénybe venném a szocpol támogatást vagy a fészekrakó program támogatást egyedülálló szűlőként de úgy nem lehet hogy ingatlan van a nevemen.
Szeretnék húgom javára lemondani a tulajdonjogomról.Ebben kérem segitségét.
Köszönettel:P.Szilvia

Tisztelt Szilvia!

Egy ajándékozási vagy adásvétlei szerződés alapján ruházhatja át a tulajdonjogát a húgára vagy bárki másra, amely megállapodást ügyvéd által készített és ellenjegyzett szerződésbe kell foglalni, ebben akár az Irodánk is készséggel a rendelkezésükre áll, az alábbi módok valamelyikén érhet el...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • András 38094 számú kérdése
 • 2010-11-21

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi helyzettel kapcsolatos illeték- és adókötelezettségről szeretnék érdeklődni:
Édesapánk 1997-ben úgy vásárolta meg a szolgálati lakását, hogy havi részletekben máig fizetgeti az akkori vételárat, de most nővéremnek és nekem ajándékozza ez év végéig. Egyenes ági ajándékozás elvileg már illetékmentes, de azt még fontos említenem, hogy mivel még nincs kifizetve teljesen a lakás a honvédség felé, a maradék kb. 275ezer Ft-ot nővéremmel közösen fizetnénk be egy összegben (technikailag én utalnám át).

A nekünk ajándékozott lakást nővéremmel közösen el akarjuk adni 2011-ben, 11-14 millió Ft-ért, de az eladási árból nem fele-fele arányban, hanem asszimmetrikusan osztoznánk, oly módon, hogy kb. 7 millió Ft-ért vennénk egy kisebb lakást édesanyánknak haszonélvezeti joggal, nővéremnek meg 100%-os tulajdonjoggal. Én pedig megelégednék az eladási ár maradékával (4-7 millió Ft), melyet kiegészítéssel saját lakás vásárlás céljára fordítanék (max 7 millió Ft-ért).

A felmerülő kérdések a következők:
1. A nővéremnek és nekem keletkezik valamilyen apeh-kötelezettsége a szolgálati lakás 1997-es vételár maradékának apánk "nevében" való befizetése miatt? Vagy beszámítható ez lakásszerzési illetéknél? Vagy a legyegyszerűbb, ha hivatalosan tényleg apánk fizeti be a maradék összeget?
2. Ha a 11-14 millió Ft eladási árból a nővérem még ugyanabban az évben egy 100%-os tulajdonú másik lakáshoz jut (7 millió Ft értékben), kell-e az eladási ár után adóznia, és ha az eladott lakást édesapánk 50-50 % arányban ajándékozta nővéremnek és nekem, de a nővérem az eladási ár 50-65%-ért veszi az új lakást (+ édesanyánknak haszonélvezeti jog erre az új lakásra), akkor a nővéremnek az eladott lakás 50%-os tulajdonrésze arányában kell adóznia?
3. Végül nekem a 11-14 M Ft-os eladási ár 50%-os tulajdonrész arányában kell adóznom, akkor is, ha esetleg csak 35% bevétel fölött rendelkezem?
4. Az én saját lakásvásárlásomnál az illetékszámításnál az eladott lakás eladási értékét szintén az 50-50%-os tulajdonrész arányában veszik figyelembe?

Köszönettel: András

Tisztelt András!

A fizetendő adó mértékét részben az ajándékozási szerződés határozza meg, hiszen ha az ajándékozáshoz képest jövedelmet realizálnak a eladáson, akkor adót is kell fizetni, függetlenül attól, hogy a befoyó vételárat ismét lakásvásárlásra fordítják. Ebből a szempontból tehát az ajándékozási szerződés nem elhanyagolható fontosságú.

és akkor a kérdéseire adott válaszok:

1. Hajlok arra, hogy a legegyszerűbb, ha az édesapja fizeti meg a tartozást, már csak azért is, mert van egy elég "buta" rendelkezés az illetéktörvényben, mely szerint - ha teherrel szerzik meg az ingatlant - illetékfizetési kötelezettség terhelné Önöket a tartozás mértékéig.
2-3. Lásd a bevezető részben írtak...
4. Igen, a ténylegesen átruházott ingatlanhányad forgalmi értékét veheti figyelembe a lakásvásárlás esetén fizetendő illeték kiszámításánál.

Amennyiben a fentiek kapcsán további kérdései merülnek fel, vagy az Irodánk a lebonyolításokban részt vehet, úgy az alábbi elérhetőségeken találhat meg bennünket!

Bizalmát előre is köszönjük!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • rózsa 38074 számú kérdése
 • 2010-11-19

ITT OROSHÁZÁN VETÜNK EGY HÁZAT , DE A VOLT TULAJDONOS NEM KÖLTÖZIK KI A HÁZBÓL A HATÁRIDŐT IS ÁTLÉPTE KÉT HÉTTEL ,AZ ÜGYVÉDÜNK IS CSAK HÁRÍT, MI ILYENKOR A TEENDŐ VAN JOGUNK KÁRTÉRÍTÉST KÉRNI

Tisztelt Cím!

Az okiratszerkesztő ügyvéd valószínű, nem hárít, csak ő a rá vonatkozó szakmai szabályok szerint nem láthatja el egyik fél képviseletét sem. Önök bírósági ingatlankiürítési eljárást kezdeményezhetnek a bent maradt eladóval szemben, és használati díjat kérhetnek, azt az összeget, amely ellenében az ingatlan bérbe adható lenne. A használati díj addig jár, ameddig az ingatlant a régi tulajdonos el nem hagyja.


Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal:


 • Kné 38024 számú kérdése
 • 2010-11-11

Tisztelt Ügyvédnő !

A tanácsát szeretném kérni, hogy milyen megoldás lenne a számunkra a legkedvezőbb a következő ügyben.
A férjemmel és 2 gyerekemmel a nagymamám házában lakunk amiben nekem 1/6-od rész tulajdonom van édesanyámnak is 1/6-od része van anyukám nővérének pedig 4/6-od része van amiből 3/6-od részt a nagymamámmal kötöttt eltartási szerződés alapján szerzett ( nagymamám még él ). Édesanyáméknak van még egy bátyja is akinek nincs tulajdonrésze , mert ki lett fizetve (az 1/6 -od rész volt az ővé ami az én nevem van most ). Anyukám nővére szeretné nekünk adni az ő 4/6-od részét 3/6-od részt részemre 1/6-od rést a férjemnek ) úgy , hogy bátyja ne tudja megtámadni azt esetleges halála esetén úgyanis nagyon komoly műtét elött áll.Szeretném megtudni, hogy ha ajándékozás címén adja nekünk az jó-e vagy írjon végrendeletet, illetve melyik jobb ha a minekünk ajándékozza vagy esetleg a két gyermekemnek (5éves és 3 hónapos )?Ajándékozásnál mekkora illetéket kell fizetnünk? Van-e az ajándékozáson kívül valamilyen más megoldás? A lényeg az, hogy nagymamám sem és keresztanyám sem szeretné, hogy a nagybátyám a házból tulajdonrészt szerezzen ill. valamilyen követelése lehessen felén.
Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Tisztelettel: Kné

Tisztelt Kné !

A legjobb lenne ha tartási szerződést kötnének. Mind az illeék, mind a megtámadhatóság miatt.


Tisztelettel
dr. Bai Mónika ügyvéd
9021 Győr, Bajcsy-Zsilinszky E. u. 50.
+36 96 618628 begin_of_the_skype_highlighting              +36 96 618628      end_of_the_skype_highlighting;

baimoni@t-online.hu

Közösségi oldal:


 • Hajnalka 38011 számú kérdése
 • 2010-11-10

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A férjem és édesapja örökölt egy ingatlant a nagyszülőktől "fele-fele" arányban.Időközben az apósom is meghalt a férjem a másik "felét" is megörökölte az ingatlannak.Ö születése óta ebben a házban él ami nagyon lelakott volt így teljesen felújítottunk ill.ráépítettünk.Ekkor tudtuk meg,hogy a tulajdon lapon szerepel egy ismeretlen név (minimális tul.hányaddal)Úgy tűnik,hogy 1968-ban mikor ez az üres telek megvásárlásra került akkor ez a bejegyzés már rajta volt.Mit lehet tenni?Létezik elidegenítés vagy kisajátítás? Már kerestük a nép.nyilv-ban is de nem találtuk az illetőt.Köszönöm

Tisztelt Hajnalka!

A kisajátítás nem, de az elbirtoklás szóba jöhet. A tulajdoni lap - és a körülmények részletesebb - ismeretében lehetne korrektebb választ adni, de ha az elbirtoklásra "esély van", akkor azt bírósági úton tudja érvényesíteni, amihez viszont javasolt lehet jogi képviselőt igénybe venni. Ha a probléma megoldásában az Irodánkra számítana, úgy az alábbi módok valamelyikén érhet el bennünket.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Krisztina 37953 számú kérdése
 • 2010-11-04

Tisztelt Uram/Hölgyem!

A problémám a következő: vásároltam egy teremgarázs beállóhelyet, mely osztatlan közös tulajdon részét képezi. Az adásvételi szerződésen nem lett feltűntetve a tulajdoni hányad (280/11400), amelyet szerzek, csupán az eladók-vevők adatai és a beálló természetbeni száma. A tulajdonjog bejegyzés emiatt elutasításra került. A szerződés módosításához szükséges az eladó és haszonélvezők ismételt aláírása. Ők viszont többszöri megkeresés után is elérhetetlenek, külföldön vannak.
Mindenképp szeretném érvényesíteni jogomat (hogy a nevemre kerüljön a beálló, amit kifizettem). A földhivatal arról tájékoztatott, hogy "tulajdonjog megállapítása iránti pert" indíthatok a bíróságon. Ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni a következőket:
1. Mit ajánlanak: az eredeti ügyvéd segítségével forduljunk bírósághoz (aki elrontotta a szerződést) vagy fogadjak új ügyvédet?
Bizalmam nagyon megingott az ügyvédemben, viszont ha mást kérek fel, engem terhel az új ügyvéd költsége... Esetleg a perköltség? Hogy lehet ezeket az eredeti ügyvédre róni?
2. Pontosan melyik bírósághoz kéne fordulni Budapesten?
3. Általában mennyi ideig szokott elhúzódni egy ilyen ügy elbírálása?
4. Milyen esélyeim vannak?

Segítségét előre is köszönöm!

Krisztina

Tisztelt Krisztina!

1. A korábbi ügyvéd nem is biztos, hogy elláthatja az Ön képviseletét.

2. Az alperes lakhelye vagy az ingatlan fekvése határozhatja meg az eljáró bíróság illetékességét.

3. Ezt nem lehet előre jelezni.

4. Hasonló kérdés kapcsán csak akkor merek nyilatkozni, ha én vagyok a jogi képviselő...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: