Hozzászólások

  • Herta 48439 számú kérdése
  • 2018-10-08

Tisztelt Cím,
Tanácsukat szeretném kérni.
Tervezem egy Piliscsabai ház megvásárlását, mely jelenleg belterület, hétvégi ház, udvarként van bejegyezve a tulajdonlapra.
Azt szeretném megkérdezni, hogy mire érdemes figyelni? Milyen jogszabályok, áfaszabályok vonatkoznak rá? Át lehet-e/érdemes-e átminősíteni lakóházzá? Ha igen, annak mi a menete?
Esetleg,ha tudnak olyan oldalt javasolni, ahol részletes leírást találok ezzel kapcsolatban, azt is szívesen fogadom.
Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Helga!

Javaslom elolvasni az ingatlanjog.hu archívumában az ügyvédi közreműködés rovatban írt legutóbbi válaszomat, mert az Ön esetében is több (rész) választ fog adni.

Az átminősítés kapcsán még a vásárlás előtt érdemes lenne tájékoztatást kérni a helyi építési hatóságtól arról, hogy lehetséges-e az átminősítés és annak milyen feltételei vannak.

ÁFA-szabályokat nem feltétlenül kell vizsgálni, ha természetes személy az eladó, úgy az nem játszik szerepet.
Az illeték mértéke a vételár 4 %-a, ezzel kapcsolatban - mivel nem lakóházról van szó - kedvezményre nem lesz jogosult.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ágnes 48433 számú kérdése
  • 2018-10-02

Köszönöm a kérdezési lehetőséget előre is. Szeretném megkérdezni, hogy egy ingatlan adásvételnél mire kell figyelnem. Nem az ingatlan fizikai állapotával kapcsolatosan kérdezem, inkább a tulajdoni lappal és az ügyvéd megbízásával kapcsolatban vannak bennem kételyek. Adnának nekem erről egy rövid tájékoztatást? Most egyébként kiválasztottam egy ingatlant, az eladóval megállapodtunk - néhány apróbb kérdést kell még tisztázunk - aztán szeretnék adásvételi szerződést kötni. Életem első ingatlana, így minden információ fontos lehet. Köszönöm. Ágnes

Kedves Ágnes!

Részben nagyon összetett a kérdése, és összetett választ kíván, másrészt viszonylag egyszerű helyzetben vagyok.

Önnek az ingatlan jogi helyzetével nem kell foglalkoznia. A megvenni kívánt lakás helyrajzi számát megkérdezi a tulajdonostól, azzal megkeresi és megbízza a választott ügyvédjét, aki ettől a pillanattól kezdve fogja Önt átvezetni a lakásvásárlás folyamatán. Ez kezdetben tanácsadást - a megszerzésre, az adó- és illetékszabályokra, az elérhető kedvezményekre, stb. is kiterjedően - majd okiratszerkesztést fog jelenteni.
Hogyan válasszunk ügyvédet?
Ez egy bizalmi pozíció, érdemes előzetesen megvizsgálni azt, hogy ki érdemes a bizalmára. Gyűjtsön be ajánlásokat, szörföljön a neten, nézze meg a szóba jöhető jelöltek "netes munkáját" és ez alapján hozzon döntést. Az ügyvéd által ajánlott munkadíj - az extrém szélsőségektől eltekintve - ne legyen befolyásoló tényező. Amennyiben az extrém alatt az extrém olcsót értjük, úgy azt is érdemes elkerülni, egy ingatlanügylet komoly szakmai tudást és tapasztalatot igényel, ennek megszerzése pedig időt, ennek az időnek az "eladása" pedig nem történhet "fillérekért". Amennyiben mégis, úgy azt érdemes fenntartásokkal kezelni. Ne feledje, hogy tízmilliókat és éveket érintő kérdésről van szó, ezt megkockáztatni 20-30 eFt ügyvédi munkadíj különbségért nem indokolt, válassza a legjobbat, még ha magasabb ügyvédi díjat is kell fizetnie.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ágnes 48387 számú kérdése
  • 2018-08-21

Tisztelt Ügyvédi Iroda!

Volt férjem a tulajdonában lévő fele lakást nekem ajándékozná (így 1/1 tulajdonos leszek a teljes ingatlan felett), ezzel kapcsolatban kérdezem, hogy a vagyonszerzési illetéket mi alapján fogja nekem kiszámlázni a NAV? Az oldalukon talált formaszerződést használnánk, abba kézzel kell beírni az összeget. Ha akarom, 0 Ft-ot is írhatok?

Válaszukat mielőbb várom,
üdvözlettel: Ágnes

Kedves Ágnes! Az ajándékozást ügyvéd által készített és ellenjegyzett okiratba kell foglalni, tehát a neten - akár a mi honlapunkon is - található okiratminták csak iránymutatást jelentenek, hogy milyen kérdéseket kell vagy érdemes tisztázni mielőtt szerződésbe foglalnák a megállapodásukat.
Az ajándékozásnál is meg kell határozni az ingatlan értékét, amelyet érdemes a valós forgalmi érték "közelében" meghatározni, különben a NAV felülbírálhatja azt, és még a valóshoz képest is magasabb illeték megfizetésére lesznek kötelezhetőek.
Lehet, hogy nem is az ajándékozás - vagy nem az Ön számára - lenne a legkedvezőbb megoldás Önöknek, de ezzel kapcsolatban további részleteket csak a körülményeik részletesebb ismeretében tudnék mondani.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: