Hozzászólások

  • Rauscher Gábor 50008 számú kérdése
  • 2022-09-25

Tisztelt Ügyvéd Úr,
18 másik tulajdonostárssal együtt örököltem egy szántó művelési ágú ingatlant, Érd külterület 110/101 hrsz-on. Azt soha nem láttam, pontosan nem is tudom, hol van, a lényeg, hogy nem kívánok vele foglalkozni. Ezért az államnak vagy önkormányzatnak ajándékoznám a tulajdonrészem. Ennek mi a menete, milyen hivatalhoz forduljak?
Válaszát köszönöm.

Kedves Gábor!
Jobban jár, ha valamelyik tulajdonostársnak - akár ár alatt is - eladja a részét.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Julia 49975 számú kérdése
  • 2022-08-12

Üdvözlöm!

Szeretnék érdeklődni, hogy üres telekre lehet-e bejegyezni üzemközpontot?

Előre is köszönöm

Kedves Júlia!
A definíció:
"mezőgazdasági üzemközpont: a földműves vagy mezőgazdasági termelőszervezet tulajdonában, illetve használatában álló, a mező- és erdőgazdasági tevékenység vagy a mező- és erdőgazdasági tevékenység és a kiegészítő tevékenység célját szolgáló gazdasági, lakó, illetve iroda épülettel beépített ingatlan vagy a tanya, amely a gazdálkodás végzésének vagy megszervezésének a mezőgazdasági igazgatási szervnél bejelentett helyéül szolgál [Földforgalmi tv. 5.§ 21. pont]" - szóval jelen formájában szerintem az adott ingatlan nem alkalmas üzemközpontnak.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Teréz 49832 számú kérdése
  • 2022-03-04

Törökbálinti több tulajdonosos zártkert szántó adásvételi szerződés véleményezése és esetleges képviseletre keresek belterületbe vonás és az adásvétel tárgyában jártas segítséget.
Köszönettel
Teréz

Kedves Teréz, elnézést a késői válaszért, ha még aktuális, akkor a mi irodánkat keresheti!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • János 49819 számú kérdése
  • 2022-02-17

Tisztelt Cím!
Kérdésem egy osztatlan közös tulajdonú földterületről szól,ami a tanyám mellett található.
Szóbeli megállapodás jött létre köztem és az egyik földtulajdonos között,aki eladni szándékozza az ő részét számomra.Ennek a megállapodásnak 5-éve. Azóta halasztódik a vásárlás,bármennyire sürgettem.Telefon és email formában. Ma már odáig jutottunk,h ügyvédnél van elő vásárlási,vagy bérleti formában is próbálkozunk kalap alá hozni a vásárlást,vagy bérleti szerződést.
A gond az,h más is jelezte a napokban az elővásárlási szándékát,viszont én már a szóbeli megállapodásunk után barackfákat telepítettem oda. Körülbelül 20-éve művelem azt az adott tanyám melletti területet,ahol évekig parlagfű,gyom és vaddohány terjengett. A földterület kevés aranykorona értékű homokos talaj,nem igazán alkalmas gabona félékre,így miután továbbra sem gondozta senki így barackfákat ültettem oda. A kisfiam allergiás tünetei miatt,mindenképp gondozni és rendben tartani akartam.
A földjogi kérdésekből ítélve nem tudom mit tehetnék? /Folyamatosan 4-éve őstermelő vagyok,kisebb megszakításokkal,már több mint tíz éve. Ez mellett rokkantnyugdíjas.
A sok évi munkám és erőfeszítésem gyümölcse mi lesz? Az eladó és köztem a vételi szándékot alááshatják a jogszabályok,vagy tudna adni megfelelő tanácsot? A barackfákat ki kell-e vágnom,ha valaki másé lesz az ültetvény,vagy egyáltalán kivághatom-e?
Várom válaszát.
Köszönettel :János

Tisztelt Uram!

Attól, mert volt Önök között szóbeli megállapodás, még nem jött létre az adásvételi szerződés. Ingatlan adásvételi szerződés érvényes létrejöttéhez minimálisan a szerződés írásba foglalása szükséges. Továbbiakat csak a konkrét tulajdoni lapok ismeretében tudok mondani, hogy esetleg szóba jöhet-e elbirtoklás. Ha Ön regisztrált földműves (ezt a kiskunhalasi földhivatalnál kell elintéznie), akkor helyben lakó szomszédnak minősül (ha legalább 3 éve helyi lakos), és így egy hirdetményi úton közölt adásvételi szerződésre élhet az elővásárlási jogával a jegyző előtt. A szerződések a https://hirdetmenyek.magyarorszag.hu oldalon kerülnek kifüggesztésre 60 napig, ott ki kell választani a Föld kategóriát, és lehet szűrni Kiskunmajsára.Tisztelettel:
dr.László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
+36 20 576 0010
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal: