Hozzászólások

  • Péter 50025 számú kérdése
  • 2022-10-19

Tisztelt Uram,

Ingatlanom online hirdettem, ingatlanossal nem szerződtem, viszont azt mondta őt érdekli a lakás. Mondtam az ok, de nem szeretnék leszerződni. Megmutattam az ingatlant. Mégsem érdekli mondta, de van akit nagyon érdekelné. Megmutathatja e esetleg... Gondolkoztam sokat, de mondtam nem bánom, Ez megtörtént. Vételi ajánlatot küldött emailben amit a vevő leírt elvileg, ami jóval alacsonyabb ár, nem fogadtam el. Kérhet az iroda ezen jutalékot, amikor nem is éri el azt az összeget amiért el szeretném adni és szerződést sem írtam alá velük. Kérem jelezzen. Vicc hogy többször kifejeztem, hogy nem szeretnék velük belebonyolódni semmibe.. és mégis itt találom magam, de kijelentettem hogy nem szeretnék senkivel sem szerződést kötni és én magam szeretném eladni a lakást.

Kedves Péter! Ha nincs szerződés, akkor nincs teljesítés sem a közvetítő részéről, tehát önnek díjfizetési kötelezettsége sincs. Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Krisz 49884 számú kérdése
  • 2022-05-09

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Adott egy a vevő által kitöltött alàirt megtekintèsi nyilatkozat minden adattal kitöltve mindez persze az ingatlanok megmutatása során a megtekintett ingatlanok rögzítésével.
A vevő az én közreműködésem nélkül az ingatlant megvásárolta mint utóbb a tulajdoni lap alapján kiderült .
A nyilatkozatban vàllalta a vevő azt ha az adott ingatlanra bármilyen szerződést köt közreműködésem nélkül (megkerülve) akkor a megvásárolt ingatlan àrànak megfelelő 2% kötbért köteles fizetni az értékesítő felé!
Van egy olyan szabàlyzat a Kúriàban vagy a Ptk-ban, (nem biztos , hogy pontos a megfogalmazásom)hogy ha és amennyiben a kötbér mértéke az ingatlan értékének %-os formájában kerül követelésére és rögzítése a megtekintési nyilatkozatban ,akkor azt tisztességtelen és jogellenes szerződéskènt tekinti a bíróság a Kúria döntése alapján , és a bírósági tárgyalás során ezáltal jogosulatlannak ítélik meg a követelést.
Viszont ha a megtekintési nyilatkozatban nem %-os formában hanem fix összegben mint kötbér lett volna rögzítve az összeg csak és kizárólag akkor követelhető jogszerűen?
Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Köszönettel
Krisz

Kedves Krisz!
Miért nem az eladótól követel inkább megbízási díjat?
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gyula 49836 számú kérdése
  • 2022-03-07

Tisztelt Ügyvédi Iroda!
Azt gondolom egy csapdába kerültem. Az Otthon Centrum Ingatlan Frenchise iroda dolgozója kijött a lakást megnézni. Az ingatlanos jelentkezett, hogy segít a lakás eladásában. Kitöltötte az adatlapot, és a két rovatból: "Kiemelt" és" Minimál" - ból bejelölte a "Kiemelt". Rovatot. Ez nekem azt jelenti, minden más ingatlan irodával, weboldallal, hogy az ingatlanomat kiemelten kezelik, vagyis a hirdetésekbe fényképpel kerül be és előre kerül a hirdetésben. Az ingatlan-ügynök inkorrekt - irreális módon 3 milló Forinttal megemelte a lakásom árát, "szerinte gyorsan el tudja adni. Ennek egy hónapja.
Azonban a saját hirdetés alapján jelentkezett vevő február 27-én és aznap megtekintette a lakást, majd még aznap közölte "Megveszi a lakást". Az ingatlan ügynök, felháborodott, hogy nem hozzá küldtem a vevőt, mert rajta keresztül kell eladni a lakást. Ezért most 508.000,-FT.-ot kér, hogy fizessek, mert "nem ő adta el a lakást" Kérdezem, mit tudok ilyenkor tenni. Fizessem, ki, vagy vállaljam, ha esetleg az iroda bíróságra viszi az ügyet?
Várom megtisztelő válaszát. Tisztelettel,

Kedves Gyula! A megbízási szerződést ugyan ismerni kellene, de ettől függetlenül Ön tulajdonosként maga is eladhatta az ingatlant, nem is kellett bevonnia a közvetítőt. Én hagynám az ügyet, és ha pert indít az OC, akkor keressen meg!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Margit 49835 számú kérdése
  • 2022-03-06

Üdvözlöm!Ugyanaz az ingatlanos két megbízást íratott alá a férjemmel egyik standard határozatlan másik prémium határozott nem is értem miért volt kettőre szükség!Találtunk vevőt de kívül álló személy nem az ingatlanos hozta!Kell fizetnem neki jutalèkot?
Köszönöm szépen a választ!

Kedves Margit!
Megbízási díjat nem kell fizetniük, de esetleg kötbért vagy költségtérítést igen, erről a szerződés rendelkezhet.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tilda 49782 számú kérdése
  • 2022-01-14

Tisztelt Ügyvéd úr!
Találtam egy ingatlant X iroda oldalán, x összegért. El is mentem velük megnézni az ingatlant. Tetszik nekem, de alkudnék, az iroda szerint az eladó meg nem. Sok beszélgetés - alkudozás az ingatlanossal, végül lemondtam az ingatlanról.
Újabb keresés közben megtaláltam ugyanazt az ingatlant másik iroda (legyen Y) hirdetésében, sokkal olcsóbban, kb annyiért, amennyit ígértem X irodának. Igenám, de ha nem X irodától veszem meg, akkor tőlem kártérítést követelnek (ezt aláiratták velem a megtekintő nyilatkozatban, amit csak utólag tudtam elolvasni, mikor kérésre kiküldték emailben. Helyszinen a tableten csak Megtekintési nyilatkozat szövegvolt látható és a hely, ahol alá kellett írnom).
X irodával megszüntettem a kapcsolatot, utána került elő a másik hirdetés. Normális ez így, hogy mindenképpen rosszul járok? Nem vehetem meg olcsóbban a házat, mert akkor megbüntetnek? MIlyen kártérítési összegre számíthatok, ha mégis az olcsóbb áron venném meg az ingatlant?
Másik kérdés, mind a két iroda elővételi nyilatkozathoz ragaszkodik és 2%-ot kér, de úgy tudom, ez nem jogszerű, viszont enélkül nem állnak szóba velem. Nagyon tetszik az ingatlan, nagyon megvenném, de csak jogszerűen.
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Tilda!
A második kérdésére a válasz: egyértelműen nem jogszerű eljárás, de ettől még működő gyakorlat, amivel nem nagyon tud mit tenni, ha a közvetítő ragaszkodik hozzá, akkor vagy enged vagy nem veszi meg az ingatlant. Ami megoldás lehet, hogy ügyvédi letétbe helyezi a kért pénzt, azaz már most adhat megbízást egy ügyvédnek, aki ebben - ill. a továbbiakban - partnere lesz.
Visszatérve az aláírt nyilatkozatra, ez jellemzően az eladónak jelenthet kockázatot, hiszen felé két közvetítő is teljesítette a szerződését, azaz neki két megbízási díjat kell fizetnie. Az Ön által aláírt nyilatkozat tartalmát nem ismerem, így az ön fizetési kötelezettségére nézve nem tudok nyilatkozni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: