Hozzászólások

  • Norbert 50000 számú kérdése
  • 2022-09-16

Üdv! Lenne egy kérdésem. Szeretnék bérelni egy önkormányzati üzlethelyiséget lakhatás céljából, ahol van wc, zuhanyzó stb. A kérdésem az, hogy az önkormányzatnak van joga hozzá, hogy ellenőrizze azt, hogy ténylegesen történik ott bármiféle munkavégzés? Tehát abba nem tudnak belekötni? Előre is köszönöm a segítséget!

Kedves Norbert!
A bérbeadó mindig jogosult a rendeltetésszerű használatot ellenőrizni a bérleti szerződés alapján! Az más kérdés, hogy nem feltétlenül "kötnének" bele abba, ha nem üzleti tevékenység zajlik az ingatlanban, fontosabb számukra az ingatlan állagának védelme pl.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Brigitta 49919 számú kérdése
  • 2022-06-23

Tisztelt Ügyvéd úr!
Kérdésem önkormányzati bérleményre vonatkozna. Adott 2 bérlő, aki szeretne lakást cserélni házon belül. Már 2021-ben a közszolgáltató lakbért szeretett volna emelni de a vírus helyzet miatt nem tudta megtenni és jelenleg se tudja a háborús veszélyhelyzet miatt. Ha a 2 bérlő cserél új szerződést kell aláírniuk nyilván. Megteheti a közszolgáltató, hogy ebben a helyzetben az új szerződésben emeli a bérlet díjat? Válaszát köszönöm!

Kedves Brigitta!
Igen.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anikó 49788 számú kérdése
  • 2022-01-20

Tisztelt Ügyvédi Úr,

Olyan ügyben keresném Önöket, hogy a XV. ker. önkormányzat kilakoltat abból az önkormányzati lakásból, melyben 40 éve élek. Arra hivatkoznak, hogy itt a kerületben tulajdonomban van egy 28 m2-es panel garzon lakás. Ez igaz, mert 2006-ban vásároltam elszállt devizahitelből és abból a megfontolásból, hogy ez lesz az én biztosítékom, ha magamra maradok, és ez sajnos meg is történt, hiszen bármi pl. betegség, munkanélküliség miatt kell, hogy legyen mihez nyúlnom.
Az önkormányzati lakásban bérlőtárs a nagypapám és anyukám voltak, de a papa tavaly nyáron, anyu tavaly novemberben váratlanul meghalt. Szerettem volna bérlőtárs lenni anyu mellett, de elutasítottak, anyuval maradhattam volna a lakásban, de mivel meghalt felszólítottak, hogy jan. 31-ig kiürítve adjam le a lakást. Jelenleg azt sem tudom, hogy hova vigyem a bútorokat, könyveket, edényeket, ruhákat stb.
Írtam méltányossági kérelmet a polgármesternek, de elutasított, szerettem volna vele személyesen beszélni, hogy miért szeretnék maradni, de nem fogad. Helyette egy arrogáns ügyintéző hívott fel, aki meg sem hallgatott, csak mondta, hogy mit képzelek, mit képzelek... és hivatkozott a lakástörvényre, hogy az nem engedi, hogy bérlő legyek, mivel van hova mennem.
Én nem vagyok jogász, de a lakástörvényben ilyet nem találtam, csak a kerületi rendeletben.
Azt szeretném megkérdezni, hogy van esélyem a "fellebbezésre" vagy azt a lakást, amit folyamatosan felújítottunk, gáz vezettünk be saját költségen, villanyvezetéket cseréltünk saját költségen, mert égett a falban a vezeték, ablakot cseréltem saját költségen stb. tehát nem kevés pénzt áldoztunk rá elveszítem?

Köszönöm szépen

Kedves Anikó!
Az Ön helyzetét a lakástörvény ÉS a helyi lakásrendelet együttesen rendezi, ha valamelyik szerint nem jogosult a bérleti jogviszony továbbfolytatására, akkor sajnos valóban ez a helyzet.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • attila 49785 számú kérdése
  • 2022-01-18

Üdvözölt.
Jelenleg önkormányzati lakásban élek, édesanyámmal aki szeretne itt maradni nyilván, de ehhez kell őt bérlő társítani és utána nekem lemondani. Viszont én inagtlan vásárlása alatt állok. Nem tudok kojelentkezni innen amíg nem megy végbe a bérlő társítás. Kérdésem az ha én már szerepelek esetleg a tulajdoni lapon viszont itt vagyok mint bérlő az önkormányzati lakásban akkor érhet-e engem szankció? és ha igen akkor mi?
válaszát előre is köszönöm.

Kedves Attila!
A bérlői jogviszony és a bejelentett lakóhely nem ugyanaz a kategória. Előbbi és a tulajdonjog kizárja egymást, de be lehet jelentkezni egy olyan lakásba - pontosabban bejelentkezve maradhat - akkor is, ha már nem bérlő.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: