Hozzászólások

  • Mercédesz 50101 számú kérdése
  • 2023-02-19

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy idős úrnak van egy lakása a Budapesten. Felesége elhunyt. Egy fia van, aki nem is látogatja, illetve legutóbb ellopta 2x a nyugdíját és a lakásban található összes radiátort leszerelte és ellopta. Az anya a fiára hagyta a tulajdonrészt. Elvileg így bejegyezték őt a tulajdoni lapba.
Én segítek mindenben a bácsinak. És szeretné, ha az ő részét én örökölném. Fiát kiakarja tagadni, mert a PTK.ban szereplő okok mindegyike megvalósul jelen esetben, kivéve a börtön büntetéses ok. Ha vegrendelkezik az úr és engem nevez meg a ráeső tulajdoni hányad örökösének, illetve minden ingó vagyonának örökösének is engem nevez meg, akkor megtámadhatja e a fia a végrendelkezést? A végrendelkezésben leírja a kitagadást is a bácsi. Részleteiben kitérve, hogy miért érdemtelen. Illetve a másik kérdésem, hogy ha a bácsi halála után beköltözöm az ingatlanba, akkor a fia kitehet e engem onnan, ha az állandó lakóhelyem lesz? Kell e neki fizetnem valamit ,ha ottlakom és egyedül viselem az ingatlan terheit?
Köszönöm szépen a segítséget.
Üdv: Mercédesz

Kedves Mercédesz!
Elvileg a végrendelet is alkalmas lehet a közös céljuk elérésére, de én elgondolkodnék egy tartási/öröklési szerződés megkötésén is. A végrendelet egyoldalú aktus, bármikor megváltoztatható, visszavonható, azaz nem feltétlenül biztonságos az ön számára. A tartási/öröklési szerződés viszont kétoldalú megállapodás, amelyből nem lehet "csak" a szándék megváltozásával "kiugrani", azaz Önt is jobban biztosítaná, de a másik felet is, mivel szerződéses alapon várhatná el öntől azokat a tartási jellegű szolgáltatásokat, amelyeket ön jelenleg is teljesít. A majdani halálesetet követően közös tulajdon alakul ki az ingatlanon, azt a tulajdonosok közösen használhatják, ami jelen esetben eléggé elképzelhetetlennek tűnik, azaz - majd akkor - a közös tulajdon megszüntetése irányába kellene gondolkodni. Ha csak egyedül használja az ingatlant, akkor - függetlenül a költségek viselésétől - ún. többlethasználati díjat követelhet öntől a tulajdonostárs, ha ő nem használja az ingatlant.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: