Hozzászólások

  • Anna 50075 számú kérdése
  • 2023-01-16

Tisztelt Ügyvéd úr!
A XIII. kerületben vásároltunk újépítésű ingatlant. A műszaki átadás 95%-a megtörtént 2022. decemberében. A használatbavételi eljárásnak mi a menete, illetve mennyi az ügyintézési határideje? Ez azért fontos számunkra, mert csokot is igénybe vettünk, félő, hogy kifutunk a határidőből. Az építtető arra vonatkozóan nem adott közelebbi dátumot, hogy a használatbavételi eljáráshoz mikor adja be a papírokat. Erre vonatkozóan ez valahol ellenőrizhető, hogy ez megtörtént-e? Nagyon köszönöm előre is a válaszát!

Kedves Anna!
Első körben a szerződést nézném meg, hogy mit vállalt az eladó, akár az engedély iránti kérelem benyújtása, akár a tájékoztatás körében. Ennek ismeretében már akár a kormányhivatal építési osztályán is lehet érdeklődni, hogy miként áll az eljárás ...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Georgina 50072 számú kérdése
  • 2023-01-11

2021-ben egy Duna House által hirdetett még építés alatt álló csok-os ingatlanra kötöttem adás-vételt, 2 hónapos átadással. Részemról az adás-vételi szerzőxésben foglaltakat telhesítettem. A hirdetésben szereplő paraméterek az épülő ingatlannal kapcsolatbsn nem teljesültek, ráadásul a mai napig nem került az ingatlan átadásra. Gyakorlatilag 2 hónap helyett 1,5 éve az eladónál van a pénzünk Szerződés ellenére nem fizet kötbért sem. A 1,5 év alatt az összes tartalékunk ráment az albérletek és a tárolóhelyiségek bérlésére. A plusz költségek és kiadások miatt a vállalkozásom tőkéjét és profitját is a lakhatásunkba kellett befordítani, így annak a működését fel kellett függesszem. 3 kisgyermeket nevelek egyedül, 1 kisfiam autista, akinek különösen nehéz ez a tarthatatlan helyzet, folyamatos változás, költözés, stb. Az adás-vétel még nem ment végbe, így az a kérdésem, hogy ebben az esetben az ingatlan irodának is van-e felelőssége az ő általuk hirdetett és eladott ingatlannal kapcsolatban, vagy csak az eladónak illetve kivitelezőnek? Köszönöm a válaszát!

Kedves Georgina!
Általánosságban ismerve a közvetítők megbízási szerződéseit, azt gondolom, hogy nem fog tudni érdemben fellépni a közvetítóvel szemben, kivéve, ha nyilvánvalóan téves tájékoztatást adott Önnek, de az eladói teljesítési határideje nem lehet ilyen, nem hiszem, hogy "bevállalták" volna, hogy X. időpontra kész lesz a lakás és átadásra is kerül. Marad tehát az eladó, mint a felelősségvállalás közpnti szereplője.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: