Hozzászólások

  • Nándor 50213 számú kérdése
  • 2023-08-07

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kecskeméti ingatlanra írásban és az ingatlan vételár 2% befizetésével Vételi ajánlatot tettem ingatlan közvetítő irodában. Gondoltam ha nem elegendő az ajánlatom, akkor azt a tulajdonos vissza utasítja, vagy ha megfelel, akkor meg kötjük az adás vételt. Ennek ellenére két nap múlva fel hívtak az ingatlan irodából, hogy egy másik érdeklődő rám licitált! Lehetséges ez? Ha valaki hivatalos ajánlatot tesz, nem kell a többi érdeklődőnek megvárnia hogy mi lett az ajánlat vége? Az ingatlan iroda megversenyeztetheti az érdeklődőket mint egy árverésen??
Ügyem jelenleg is folyik!
Kérem mi hamarabbi válaszát!
Tisztelettel: Nándor

Tisztelt Uram!

Megalapozott választ csak a vételi ajánlat és az ingatlaniroda esetleges ÁSZF-je (általános szerződési feltételei) ismeretében tudnék adni. Normális esetben az elfogadott, minimálárat elérő vételi ajánlat köti a tulajdonost. Probléma viszont, hogy az ingatlaniroda jogszerűen letétkezelésre, pénzátvételre nem lenne jogosult, azonban ők így igyekeznek biztosítani a maguk jutalékát.


Tisztelettel:

dr. László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
+36 20 576 0010
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal:


  • József 50096 számú kérdése
  • 2023-02-15

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem, ingatlanközvetítő megtekintési nyilatkozatot írt alá a vevővel. Vevő írásban is ajánlatot tett ingatlanközvetítő által. Eladó ezt nem fogadta el. Később kiderült, a szerződés megköttetett.
Vevő és eladó is állítja, hogy a megtekintés előtti nap ők ketten már telefonon egyeztettek, eladó informálta vevőt az ingatlan elhelyezkedéséről. Vevő a közvetítőnek ezt nem mondta, mikor a megtekintési nyilatkozatot aláírta. Kérdés, jár-e a jutalék a közvetítőnek?

Kedves József!
Látni kellene a megbízási szerződést és a megtekintési nyilatkozatot, de ha "csak" a kérdésre hagyatkozok, akkor igennel válaszolnék.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anikó 50078 számú kérdése
  • 2023-01-18

Tisztelt Ügyvéd Úr! Egy testvérpár tulajdonában álló eladásra meghirdetett ingatlannal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Az ingatlan eladására az egyik tulajdonos megállapodást kötött egy ingatlanközvetítővel. Ennek tényéről utólagosan tájékoztatta a másik tulajdonost, aki az aláírt megállapodást nem írta all. Amennyiben az ingatlan az említett értékesítő által közvetített vevőnek kerül eladásra, a megállapodást nem akáíró testvért terheli-e bármi költség illetve egyáltalán eladható-e ebben qz esetben az ingatlan a vevőnek? Válaszát előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel M. Anikó

Kedves Anikó!

Az ingatlan természetesen eladható, ezt nem befolyásolja a közvetítői szerződés.

Aki nem vállalt szerződéses kötelezettséget a fizetésre, azzal szemben nem lehet megbízási díj iránti igényt érvényesíteni. Az más kérdés, hogy a megbízási szerződést aláíró - akár vállaltan is - kötelezhető lehet a megbízási díj megfizetésére az ingatlan egésze vonatkozásában.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gergő 50063 számú kérdése
  • 2023-01-03

Üdvözlöm!
Azért fordulok önökhöz, hogy van egy ingatlanunk, amit el szeretnénk adni.
Ismerős ingatlanost bíztunk meg az eladással.
Semmi szerződést nem láttunk, csak a hírdetést küldte el egy linken, hogy felrakta a házat.
Nem volt túl aktív az eladással kapcsolatban.
Az ingatlanon kint volt az eladó tábla, a saját telefonszámunkkal.
Hívott egy érdeklődő, megmutattuk neki a házat, úgy néz ki, hogy szeretné megvenni.
El kezdünk intézni mindent, energetikai felmérést is mi csináltattuk, ügyvédet kerestünk, időpontunk péntekre van. Eközben a megbízott ingatlanos semmit nem tett.
Most tartja a markát, hogy fizessük ki.
Mit lehet ilyenkor tenni?
Elég fájó, hogy több 100 e ft ot kér a semmiért.
Köszönöm a válaszukat.

Tisztelt Gergő!

Több kúriai ítélet is kimondja, hogy önök szabadon értékesíthetik a saját ingatlanukat. Ha az ingatlanos és a vevő között nincs kapcsolat, azaz nem az ő közreműködésével jött létre az adásvétel, nem jár díj. Jelen esetben írott szerződésük sincsen, így elég nehezen tudná bizonyítani bárki, hogy mi is volt a megállapodás.


Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Közösségi oldal: