Hozzászólások

  • Dávid 50218 számú kérdése
  • 2023-08-19

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Feleségemmel első ingatlanunk vásárlását tervezzük, mellyel kapcsolatban a lehetőségeinkhez képest szeretnénk a vagyonszerzési illeték, illetve későbbiekben az adó mértékét minimalizálni. Mivel párom elmúlt 35 éves, én viszont még nem, ezért egy olyan elképzelésem lenne, hogy először a kedvezményes 2%-os illetékért 15 millió Ft alatti értékben vásárolnék egy kisebb átmeneti lakást. Ezt követően minél hamarabb (1 éven belül) tovább is értékesíteném az ingatlant és megvásárolnám az általunk vágyott nagyobb, drágább lakást, így a második illetékfizetést meg tudnám spórolni a kis lakás eladási árára vonatkozóan, az "csak" a különbözet kapcsán terhelne.

Feleségem ebbe a folyamatba hogyan, mikor tudna bekapcsolódni társtulajdonosként a lehető legkisebb költséggel? Felmerült bennem, hogy a kis lakás megvásárlása után elajándékozom neki az ingatlan 50%-át, mely után neki nem kellene illetéket fizetnie. Viszont a kis lakás gyors (1 éven belüli) eladásánál így neki a megszerzett tulajdonrésze értékének vonatkozásában adóznia kellene 15%-ot. Ez alapján érdemesebb lenne a második, hosszabb ideig megtartani tervezett lakásnál elajándékozni neki a fele tulajdonrészemet.
Ugyanakkor ha esetleg a vételáránál drágábban tudnánk eladni az első kisebb ingatlant és az eladáskor ajándékozás miatt már csak 50%-os tulajdonnal rendelkeznék, akkor engem már nem terhelne adófizetési kötelezettség, hiszen vagyonom nem nőne.
Kérdésem, hogy jól értem-e a szabályozást, helytállóak-e a fenti állításaim? Illetve kérdésem még, hogy az illetékkedvezmények kombinálhatóak-e? Ha az említett példámnál a második lakás "új lakás" lenne, akkor 15 millió Ft + a kisebb lakás eladási ára értékben nem terhel illetékfizetési kötelezettség, csak az ezek fölött fennmaradó rész vonatkozásában?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Dávid

Kedves Dávid! Értem a törekvését, és nagyjából helytállóak is a megállapításai, de nem számol pl. a kis lakás megszerzése nyomán fizetendő ügyvédi díjjal és költségekkel, az eladásra fordított idővel és energiával, ill. esetleges költségekkel, a feleségnek történő esetleges ajándékozás költségeivel. És bár számok nélkül elég nehéz korrekt és teljeskörű választ adni, szerintem ezen tényezők miatt nem lesz rentábilis a terve. Inkább azon gondolkodnék el, hogy kizárólag ön szerezze meg az ingatlant, így az illetéket 12 havi egyenlő részletben fizetheti meg, és utóbb ajándékozzon a feleségének, bár ennek költségei ennek a tervnek az értelmét is keresztülhúzhatják.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Katalin 50115 számú kérdése
  • 2023-02-26

Eladó belterületi ingatlan,gazdasági épülettel( Faház) jogosult e az illetékmentességre 4 éves határídővel való építési kötelezettség vállalással?

Tisztelt Katalin!

A terület tulajdoni lapon feltüntetett minősítése a mérvadó. Ott beépítetlen területnek kell szerepelnie, vagy az ilyenné való átminősítésnek folyamatban kell lennie a felételes illetékmentesség igénybevételéhez.


Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal: