Mikor szabhatnak ki építési bírságot? És mekkorát? Példák

forrás: ingatlanmagazin.com

Ha engedély, bejelentés nélkül építkezünk, két út áll előttünk: vagy lebontjuk az engedély nélkül épített építményt, vagy fennmaradási engedélyt kérünk. Tudnunk kell, hogy fennmaradási engedélyt csak akkor kaphatunk, ha az építmény egyébként a jogszabályi előírásoknak megfelel. A szabálytalan építést feltáró építéshatóság határozatában általában utal arra, hogy az épület fennmaradhat-e, vagy mindenképp le kell bontani.

A fennmaradási engedély kiadásával egyidőben kiszabják az építési bírságot is. Ez gyakran két lépcsőben történik: az építmény először ideiglenes fennmaradási engedélyt kap, ekkor a bírság 30%-át kell megfizetni. A végleges fennmaradási engedély kiadásakor kell megfizetni a maradék 70% bírságot. Az épület lebontása esetén nem kell bírságot fizetni.

Ugyancsak kiszabhatnak építési bírságot, ha az épületet nem a terveknek megfelelően építjük meg, szabálytalan megoldásokat alkalmazunk. Nagyon gyakori, hogy a tervektől eltérően minden irányban „csak egy kicsit nagyobb” házat építünk, különösen akkor, ha a beépítési lehetőségek miatt nem terveztethettünk az igényeinknek megfelelő méretű épületet. Az elfogadott mérettűrésre pontos szabályok vonatkoznak: az épület elhelyezése a telken legfeljebb 10 cm-t térhet el a tervtől. Az épület méretei általában maximum 1 százalékkal, de legfeljebb 0,5 m-rel térhetnek el a tervezettől. Felső határ is van: az alapterületi eltérés legfeljebb 0,5 m2, a térfogati 5 m3 lehet.

Amennyiben az épület ennél nagyobb mértékben eltér a tervtől, fennmaradási engedélyt kaphat a bírság megfizetése mellett, vagy amennyiben nagyobb a jogszabályokban megengedett méretnél, úgy vissza kell bontani.

[1]

(MTI fotó)

Az építési bírság mértéke

Az építési bírságok mértékét, és a kiszabás rendjét az építésügyi bírság megállapításának részletes szabályairól szóló 245/2006. (XII. 5.) kormányrendelet szabályozza. A rendeletben pontosan összegben adják meg az egyes építményekre vonatkozó díjszámítási alapot. Így például családi ház, üdülő építés alapdíja 140 ezer Ft négyzetméterenként, melléképületé 100 ezer Ft/m2. A térfogatban mérhető építmények (pl. pince, medence, kerti tó, siló, stb.) alapdíja 20 ezer Ft/m3.

Felületben mérhető építmények alapdíja (pl. előtető, kerti tető, homlokzat felületképzés, reklám, stb.) általában 20 ezer Ft/m2, de például kerítés, terasz, erkély esetén ez az összeg 40 ezer Ft/m2.

Jelentős összegre számíthatunk a homlokzatra, tetőre szabálytalanul elhelyezett építmények (pl. klíma, napkollektor, antenna, stb.) esetén itt az alapdíj 280 ezer Ft darabonként.

A bírság alapdíját megszorozzák a szabálytalanul épített építmény alapterületével, térfogatával, illetve a készültségnek megfelelő szorzóval. A bírság összege az engedély nélküli építés esetén az így kapott összeg 50 százaléka, szabálytalan építés esetén 40 százaléka. Bejelentés elmulasztása esetén, vagy engedély nélkül építhető, de szabálytalan építés esetén 20 százalék. Ha a kivitelezés az engedély kézhezvétele után, de még jogerőre emelkedése előtt készül, úgy a bírság felére mérsékelhető.

Példák

Családi ház esetén a leggyakoribb eset, ha az épületet engedély nélkül, vagy szabálytalanul bővítjük. 10 m2 bővítés esetén az alapdíj 10*140 ezer Ft, azaz egymillió-négyszázezer Ft. Ha a bővítésnek csak a falai állnak, a készültségi szorzó 0,2, ha szerkezetkész (tetővel együtt), 0,6.

Engedély nélküli építés esetén a bírság 50%, tehát ha a falak állnak: 1 400 000*0,2*0,5=140 000,- Ft lesz a bírság. Ha szerkezetkész, 420 ezer, ha teljesen kész, 700 ezer Ft bírságot fizethetünk a bővítésre 10 négyzetméterenként.

Szabálytalan építés esetén, pl. ha az épület nagyobb a tervezettnél, a megengedett mérettűrésből kilógó területet veszik alapul, és az módosítják a szorzókkal. Itt a bírság mértéke az alapdíj 40 százaléka.

Gyakori eset a bejelentés nélkül épített melléképület. Például egy 20 m2 alapterületű garázsépítés alapdíja 20*100 ezer Ft, azaz kétmillió Ft. Teljes készültség esetén a bírság 20%, azaz 400 ezer Ft.

Ugyanígy számolva, bejelentés nélkül épített pince, kerti tó bírságának összege négyezer Ft köbméterenként, előtető építése ugyanennyi négyzetméterenként.

Fontos tudni, hogy az építési bírságot 60 napon belül, egy összegben kell megfizetni. A bírság megfizetésére egy alkalommal kérhetünk 60 nap halasztást, de részletfizetés nem kérhető.