ingatlanjog.hu


Kalkulátorok
Iratmintatár
Tekintse meg szerződés- és beadványmintáinkat, valamint az egyedi ügyletekben felhasználható "Adatkérő lapjainkat"!
Ingatlanjogi aktualitások, hírek
Hírlevél
Az ingatlanokat érintő fontosabb jogszabályok jegyzéke
Fogalmak az ingatlanjog tárgyköréből
A tulajdonjogról. Szerzési jogcímek
Adásvétel és csere szabályai a Ptk.-ban (idézet)
Öröklési szabályok: általános szabályok, törvényes öröklés, végintézkedésen alapuló öröklés, kötelesrész, örökös jogállása,
Ajándékozási szabályok
Külföldiek magyarországi ingatlanszerzése
Tartás és életjáradék. Öröklési szerződés
Zálogjog
A termőföldre vonatkozó speciális szabályok
Közös tulajdon és az elővásárlási jog
Társasház. Lakásszövetkezet
Haszonélvezeti jog. Szolgalmi jogok
Ingatlanok bérlete (jogszabályok, jogszabály-magyarázatok)
Önkormányzati tulajdonú bérlakások
Adózás ingatlanból származó jövedelem esetén
Illetékek
Lakástámogatási rendszer elemei ("szocpol", "fél-szocpol", "FOT", kamattámogatások)
A lakás-takarékpénztárakról
Szomszédjogok
Birtok. Birtokvédelem
Az ingatlanok "zöldkártyájáról"
A lakásépítéssel kapcsolatos kötelező jótállásról
Az ingatlan-nyilvántartási szabályokról
Tulajdoni lap. A TAKARNET-rendszer
Földhivatalok
Luxusadó
Az ingatlantulajdon házassági (élettársi) vagyonjogi vonatkozásai
Banki ügyletek, lakáshitelek, devizahitelek
Ingatlanok biztosítása
Ingatlanközvetítőknek
Ingatlanberuházóknak, lakásépítőknek
Vagyonadó, ingatlanadó (2010-től)
Jogszabályok
Ügyvédi közreműködés
Polgári eljárásjogi tájékoztató

Az ingatlanok tulajdonjogának megszerzése
Öröklési joggal összefüggő kérdések és válaszok
Külföldiek magyarországi ingatlanszerzése és -elidegenítése
Ingatlanok bérlete
Haszonélvezeti jog, szolgalmi jogok, használati jog,
Az önkormányzati bérlakások szabályai
Közös tulajdon szabályai. A megszüntetés lehetőségei
A házassági (élettársi) vagyonjog kérdésköre
Birtokvédelem. Eljárási szabályok
Társasház. Lakásszövetkezet
A lakástámogatási rendszer elemei ("szocpol", "fél-szocpol", fiatalok otthonteremtési támogatása)
Vagyonszerzési illeték szabályai. Kedvezmények és mentességek
Adózás ingatlanból származó jövedelem esetén. Lakásszerzési kedvezmény
Az ingatlanadóval és a vagyonadóval (hatályba lép 2010. január 1-től) összefüggő kérdések és válaszok
Termőfölddel kapcsolatos sajátosságok
Tartás és életjáradék, öröklési szerződés
Lakásépítés, új lakások megvásárlása,
Építéshatósági eljárással kapcsolatos kérdések és válaszok
Banki ügyletek, jelzálogjog, vételi jog, végrehajtási jog
Szavatosság és jótállás (garancia) ingatlanok esetében
Ügyvédi közreműködés
Ingatlanközvetítői közreműködés
Ingatlan-nyilvántartási kérdések és válaszok
Egyéb - máshová nem sorolt - ingatlanjogi problémák
Köszönetnyilvánítások
2011-es év (tematizálva)
2010-es év (tematizálva)
2009-es év (tematizálva)
2008-as év (tematizálva)
2007-es év (tematizálva)
2006-os év (tematizálva)
2005-ös év (tematizálva)
2004-as év (tematizálva)
2003-as év
2002-es év
Vissza a főoldalra
Adrienn 45257 számú kérdéseJász-Nagykun-Szolnok2013-11-11
Tisztelt Ügyvéd Úr!


2007 júliusában vettünk fel egy ingatlan alapú jelzálog hitelt a CIB banktól a szülők házára.29.861 CHF,ami akkor 4.100.000. forint volt (Ami jelenleg 6.100.000 ft-al még mindig tartozunk). Ez egy életbiztosítással kombinált hitel volt. Időközben a Generali biztosítóval kötött életbiztosítás megszünt (díj nemfizetés miatt, amit most nem részleteznék). Havonta 38.192 forintot vontak a CIB banknál vezett számláról.
2013 június 6.-án kelt egy levél amiben a CIB bank értesít,hogy a jelenlegi törlesztőrészlet 90.000 forintra felugrik július 31-ei dátummal.
Június 28.-án a bankba bementünk s kérelmet adtunk be miszerint ezt az összeget nem tudjuk fizetni, és 15 éves futamidő hosszabítást kérünk.Ezen a napon a CIB bank behajtási osztályának is megküldtünk egy levelet ugyanezen indokokkal, amire a mai napig semmi válasz, visszajelzés nem érkezett. A bankba javasolták, illetőleg megbeszéltük, hogy az eddig közel 40.000 forintos törlesztőrészletet továbbra is fizetni fogjuk,fizetési hajlandóságot is ezzel mutatva.
Ekkor a bankba tájékoztattak,hogy elkezdte a bank a mi ügyünkre is az átstrukturálást./A lineáris hitellé alakított életbiztosítással kombinált hitel átalakítása ún. "annuitásos" hitellé./
Telefonos érdeklődés alkalmával nem tudták még megmondani hol tart ez az átstrukturálás.
Július 29.-én a bankba személyesen érdeklődtünk lehet-e már tudni mikor lesz eredmény.Ekkor még nem tudtak mit mondani.Ekkor beadtunk egy levelet a bankba,hogy ajánljon a bank is nekünk valamit hogy tudjuk fizetni a hitelt,ahogy eddig tettük.
Július 31.-ig sosem volt elmaradásunk.
Augusztusban egész hónapban nem történt semmi.Majd szeptember első hetében érkezett a telefon miszerint a bank kidolgozta az átstrukturálási kérelmet.
Szeptember 9.-re kaptunk időpontot s akkor a bank különböző konstrukciókat ajánlott fel.Mi kiválaszottunk egyet,miszerint a bank meghosszabítja 7 évvel a hitelünket egy 2 éves könnyített időszakkal.Ekkor már 120.000 forint volt a tartozásunk,amit nem tudtunk kifizetni így ezt az összeget a hitelbe betőkésítik, ha az új szerződés jóváhagyásra kerül a bank által.
Szeptember 20.-án újra bementünk s elindítottuk a kérelmet.Ekkor azt a tájékoztatást kaptuk 1,5-2 hét az elbírálás időtartama.
Szeptember 24.-én adta tovább az ügyfélszolgálatos hölgy az ügyet a bank felé.
Október 4.-én már kértük a bankot tegyék sűrgősségire a dolgot,ugyanis a bank kiadta a tartozást a Retroaktív nevű behajtó cégnek.Akikkel már többször is felvettük a kapcsolatot.Ugyanis azóta is a bank válaszára várunk,hogy mikor mehetünk be aláírni az új szerződést.S jelenleg 280.368 forinton áll a tartozás.
A bankot hiába hívjuk nem tudnak semmi érdemlegeset mondani,mikor várható ennek az ügynek a vége. De hogy egy kicsit pontosítsam a történetet, mi hívjuk a CIB bankot, ők átirányítanak a CIB bank behajtási osztájára, akik tovább irányítanak a külsős behajtó cégnek. Akik meg azt mondják, hogy beszéljünk a bankal. Még azt is hozzátenném a dologhoz, hogy azért írtunk még lejárt tartozás előtt (mikor is még 0 ft volt az elmaradás) hogy ne kerüljön át a behajtási osztályra, merthogy ezt állították odabent a bankban. Ennek ellenére nemhogy a behajtási osztályra került az ügyünk, de még egy külsős behajtó cégnek is tovább adtak. Közben a behajtó cég is telefonon illetve már személyesen is felkeresett minket.
Ennek összeségében úgy gondolom, hogy ez a szóban forgó 280.000 ft nem csak a törlesztő részlet összege, hanem ebben már benne van a késedelmi kamat, büntetés, behajtó cég munkadíjja. Amit pedig vitatnék, merthogy mi időben intézkedtünk, az hogy úgymond "a bank űl a dolgon" ez meg már nem a mi felelősségünk, így véleményem szerint a plussz költség, kamat, büntetés, behajtó cég járandósága nem megalapozott. Jól gondolom hogy ezen összegek összeségét jogtalanul követeli rajtunk a bank? Mi a teendő ebben az esetben?
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Julika 45256 számú kérdéseCsongrád2013-11-11
Tisztelt Jogi tanacsadok!

2 eve vasaroltam egy tarsashazi lakas ingatlan kozvetiton keresztul. A kozvetito nem jot el a megtekintesre cask a tulajdonos igy ne irtunk ala semmit. Az eladoval megkotottuk az ingatlan adasvetelt es kihagytuk az ingatlanost mert az elado kerte. Minap az ingatlankozvetito kerte hogy egy megtekintesi nyilatkozatot visszamenoleg irjak ala az ingatlannal kapcsolatban. kerdesem lenne hogy kell e nekem alairni mivel ok kozvetitettek ki a tulajdonosnak illetve az eladonak szarmazhat e barmifele problemaja ebbol. Az ingatlanos azt mondta hogy rogzitette a telefonbeszelgetesem es a szamomat. tudom hogy nekem ebbol bajom nem igen szarmazhat de szarmazhat e az eldonak?

Valaszat elore is koszonom.

Julia
dr.Kollár Andor ügyvéd válasza2013-11-13
Tisztelt Julika!

Az eladó minden bizonnyal megbízási szerződést kötött az ingatlanközvetítővel az ingatlan értékesítésére, majd a megbízás teljesítését követően elzárkózott a megbízási díjat megfizetése elől. Ön nem köteles semmit aláírni, hiszen ha jól értem semmilyen jogviszonyban nem volt az ingatlanközvetítővel, viszont, ha egy esetleges peres eljárásban tanúként hallgatják meg, köteles az igazat mondani. Ha az ingatlanközvetítő teljesítette a megbízást, akkor az eladó köteles a díját megfizetni.

Tisztelettel
dr.Kollár Andor ügyvéd
6720 Szeged, Deák F. u. 2. mfsz. 7.
+36 70 250-5403
http://www.kollarandor.hu
iroda@kollarandor.hu

Csaba 45255 számú kérdéseBorsod-Abaúj-Zemplén2013-11-11
Tisztelt Ügyvéd ÚR!
Szeretném a tanácsát kérni az alábbi ügyben:
Van egy ingatlanunk 2/6-2/6-2/6-od tulajdonrészben a 2 testvéremmel.Régebben a testvérem vett fel hitelt a házra,amit nem fizetett,így az árverést elkerülvén én és az adóstársam kiváltottunk egy másik adósságrendező hitellel.A két testvérem csak zálogkötelezett volt.Fizettük a hitelt,amíg bírtuk,de közben az adóstárs meghalt és a bank felmondta az egyébként CHF alapú hitelünket.Az ingatlanon az egyik testvéremnek egyéb végrehajtási dolgai is vannak.Most kaptam egy levelet a Banktól,hogy az állam megvenné az ingatlant és havi 10.000 ft-ért tovább élhetne benne a testvérem a gyermekeivel.Majd 5 éven belül visszavásárolhatja.Én ezt el is fogadnám,de mivel nem lakok életvitelszerűen ebben a házban (közben családom lett és másik városban élünk) és a testvérem ebbe nem megy bele,így gyakorlatilag a közel már 4M-ós adósság engem terhel,hiszen 2 árverés is sikertelen volt.Kérdésem az lenne,hogy ebben az esetben az adóstárs gyermekei(aki meghalt é,de nem volt tulajdonrésze az ingatlanban,mert a hitelfelvétel előtt házassági szerződést kötöttek) örökölhették-e az adósságot is vagy ténylegesen csak engem terhel ez a több milliós összeg?Illetve mivel zálogkötelezett a két testvérem,így megoszlik-e az adósság?Szeretném eladni a tulajdonrészemet a rám eső adósság fejében,de nem tudom,hogy erre van-e lehetőségem.Sajnos más megoldás nincs számomra,mert a többiek mindentől elzárkóznak,mondván nem az ö adósságuk.Így viszont a 1,5 M már közel 4M-nál jár és félek,hogy ez egyre több lesz.
Köszönettel:Csaba
Dr. Tóth Gergely ügyvéd és dr.Jámbor Igor Roland ügyvéd válasza2013-11-22
Tisztelt Csaba!

Alapvetően az örökösök az adósságot is megöröklik, amennyiben elfogadják a hagyatékot. Azonban a megörökölt tartozásokért főszabály szerint csak a hagyaték erejéig, és elsődlegesen csak a hagyaték tárgyaival felelnek.

Amennyiben visszautasították a hagyatékot, pl. pontosan azért mert több a tartozás mint az örökölhető vagyon, úgy értelemszerűen nem felelnek.


Tisztelettel
dr. Jámbor Igor Roland ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3525 Miskolc, Patak u. 4. I/1.
+36 46 414 220
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Marcella 45254 számú kérdésePest2013-11-11
A lakóingatlan tulajdoni lapján a házastársak egyike van bejegyezve tulajdonosként, a másik fél semmilyen formában nem szerepel azon.
A telek vásárlás, a lakóház felépítése közösen történt, a felvett kölcsöntartozás törlesztése folyamatban van. A kölcsönt a tulajdoni lapon NEM szereplő nevére vették fel, egyetemleges adóstárs a tulajdoni lapon szereplő fél.
Válás esetén kinek mi jár?
Milyen módon lehetséges, hogy jogszerűen tulajdonos legyen a tulajdoni lapon nem szereplő fél?
Megtisztelő tájékoztatásukat előre is köszönöm.
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2013-11-11
Tisztelt Marcella!

A házastársak adó- és illetékmentesen jegyeztethetik be a jelenlegi, ún.: ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonost az ingatlan-nyilvántartásba. Mindehhez a felek megállapodása és ügyvédi közreműködés szükséges, amelyben az Irodánkra is számíthatnak.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Krisztina 45253 számú kérdéseBudapest2013-11-10
Tisztelt Ügyvédek!
A 45247-es kérdésemre adott válaszukra reagálva a szóbeli megállapodás alapján a rezsiköltségek felét kellett volna fizetniük a szívességi lakáshasználóknak, de ezt sem tették meg. Vagyis az volt a megállapodás, hogy fizetik a rezsi felét és ott lakhatnak az ingatlanban. Ezen kívül más megállapodás sem írásban, sem szóban nem volt. A kérdésem továbbra is az, hogy így, hogy a szívességi lakáshasználat felmondásra került lehet-e visszamenőleg követelni a rezsi költségek megfizetését illetve milyen arány alapján?
Köszönöm. Krisztina
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2013-11-11
Tisztelt Krisztina!

A megállapodás alapján lehet visszakövetelni a rezsiköltségek felét - hiszen így szól a megállapodás - az ötéves elévülési időn belül. Mindezt akár fizetési meghagyás vagy per útján is.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

László 45252 számú kérdéseBudapest2013-11-09
Tisztelt Címzett!

Ismételten nagyon köszönöm korábbi kérdéseimre adott válaszukat! Most azt szeretném kérdezni, hogy a folyamatban levő vagyonmegosztásra tekintettel az én 1/2 tulajdonú lakóingatlanomra is perfeljegyzést kért az alperes /nejem/ és ennek ellenére köthetek tartási szerződést a tulajdonrészemre?

Köszönettel és tisztelettel: László
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2013-11-10
Tisztelt László!

Igen, de a tulajdonszerzés csak a per jogerős ítletének függvényében válik hatályossá, azaz biztossá az eltartó számára.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Edit 45251 számú kérdéseJász-Nagykun-Szolnok2013-11-09
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Jászberényben,Önkormányzati bérlakásban laktam.
Közben családi okok miatt szüleimhez költöztem.
A lakást leadtam. Azt szeretném tudni,hogy járt volna-e lelépési összeg? Válaszát előre is nagyon köszönöm.
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Fábián 45250 számú kérdéseBudapest2013-11-08
Fontolom egy egyszobás lakás kiadását, melynek haszonélvezője vagyok. Nyugdíjas vagyok, adóazonosító jelem van még aktív koromból. Megtaláltam milyen bevételt kell figyelembe venni az adózásnál, mi vonható le, mennyi az adó. DE nem tudom milyen módon kell nyilvántartani a tételes elszámolásnál a leendő bevételemet:kockás füzet vagy valami formanyomtatvány? Az átvett bérleti díjról és a költségtérítéskénti rezsiről nyugtát vagy számlát kell adnom? Az adóbevalláshoz mit kell csatolnom a rezsi levonás igazolásához, a közműszámlák másolatát? Milyen módon kell negyedévenként fizetni az adóelőleget átutalással, csekken ? r
Előre is köszönöm felvilágosításukat vagy azt, hogy ezekre hol találok feleletet.r
r
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2013-11-10
Tisztelt Fábián !

A NAV honlapján vagy a NAV ügyfélszolgálatán kaphat részletes tájékoztatót a lehetőségekről, jogairól és kötelezettségeiről.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Bea 45249 számú kérdéseSomogy2013-11-08
Tisztelt Ügyvédnő!

Édesapám idén bekövetkezett halála után édesanyám az autójukat eladta.
A családi házukban ezideig garázsként is funkcionáló helyiséget - ami után fizették a kommunális adót, bár a ház tulajdoni lapján nem szerepel garázs - fáskamra/tárolóként szeretné tovább használni. Hogyan lehet a helyiséget átminősíttetni illetve ennek mennyi a díja?
Ha a tulajdoni lapon nem szerepelt garázsként, jogosan kérte az önkormányzat utána a kommunális adót?
Válaszát előre is köszönöm!
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd válasza2013-11-12
Tisztelt Bea!

A kommunális adót a családi ház után kell fizetni, a garázs után csak akkor, ha az különálló épületben van. A fizetési kötelezettség független attól, hogy a tulajdoni lapon fel van-e tüntetve. Ezt az adónemet önbevallás alapján veti ki a helyi adóhatóság.
Nincs jlentősége annak sem, hogy garázs vagy fáskamra a megbevezése, ezért szükségtelen az átminősítése.


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Péter 45248 számú kérdésePest2013-11-08
Tisztelt Ügyvéd Iroda!
Édesanyám végrendeleti örökösként a férjét nevezte meg. A bírósági per eredményeként az ingatlant az özvegy kapta, a kötelesrész ( 1/4 ingatlan) lett az enyém. A lakás egyébként osztható, két szobás.
Kérdés:Az özvegyi jog kiterjed-e az én 1/4 részemre is,vagy csak a saját részére. A bírósági határozatban ez nem szerepel.
Köteles-e engem beengedni a 1/4 lakásomba illetve kulcsot adni hozzá ? (egyébként Ő ott lakik)
Ha nem kapok kulcsot kihez fordulhatok?
Előre is köszönöm szépen!
Péter
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2013-11-10
Tisztelt Péter!

Ebben az esetben nincs özvegyi jog. Ön jogosult használni az ingatlan 1/4-ed részét, azaz kulcsot kell kapnia, ennek hiányában, ill. ennek érdekében akár pert is kezdeményezhet, ill. mindennek megvalósulásáig ún. többlethasználati díjat követelhet a tulajdonostársától.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Krisztina 45247 számú kérdéseBudapest2013-11-08
Tisztelt Ügyvédek!
A következő kérdésem lenne.
Szívességi lakáshasználat esetén lehet-e visszamenőleg követelni a rezsi költségek megfizetését? Én úgy tudom, hogy igen, mert bár lakáshasználati díjat nem lehet követelni, de a lakásfenntartással kapcsolatos költségek megfizetését igen. Jól gondolom ezt? A problémám még az, hogy a közművek (gáz, víz, villany) egy közös órán voltak, az alsó szint 107nm míg a külön bejáratú emelet 44nm. Eszerint az arány 71-29%-ra jönne ki, de ez azért nem jó, mert például a meleg víz is gázról ment és amíg lent 2-en laktak, addig az emeleten 4-en. Ilyenkor milyen arányszámot kell figyelembe venni a rezsiköltségek megosztásánál? A szóbeli megállapodás alapján a rezsi költségeket fele-fel arányban fizették volna, de mivel semmit sem fizettek, így a szívességi lakáshasználat már felmondásra került. Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Krisztina
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2013-11-10
Tisztelt Krisztina!

A lehetséges követelések vonatkozásában a megállapodásukat kellene ismernem az érdemi válasz megadásához.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Geda 45246 számú kérdéseBudapest2013-11-08
Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy 56 hektáros osztatlan közös tulajdonon belül 4000 négyzetméteren 15 éve ipari tevékenységet folytatok. A tulajdonosok között használati szerződés nem jött létre. A terület bejárása csak a szomszéd területén, 30 éve kialakult földúton keresztül vezet. Ezt az utat saját költségemen javítottam, tartottam karban. A szomszéd is használja. Most eszébe jutott, hogy területhasználati díjat kér, mivel szeretné megszüntetni az én bejárásomat. Bírósághoz fordult és a Ptk. 99, 112, 115, 146,193, valamint a 361 §-ra hivatkozik Használati díjként olyan magas díjat állapított meg, ami tudja, hogy nem fogadok el. Mi a teendőm? Jogos-e 15év után az igénye?
Kérem, legyenszíves válaszolni.

Tisztelettel:

József
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2013-11-10
Tisztelt Geda!

A kereset és a közös tulajdon használati viszonyainak (megállapodás, szokásjog) ismeretében tudok/tudnék érdemi segítséget vagy választ adni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

János 45245 számú kérdéseBács-Kiskun2013-11-08
Tisztelt Ügyvéd Asszony!
2011-ben elváltam, 2013-ban újra házasodtam. Második feleségemmel az én 1/1 tulajdonomat képező házamban élünk. Kérdezni szeretném, hogy
-a jelenlegi törvények szerint milyen feltételei vannak, hogy halálom esetén második feleségem özvegyi haszonélvezeti jogot örököljön?
-a 2014. március 15-én hatályba lépő új Ptk. figyelembe vételével milyen feltételei lesznek, hogy második feleségem tulajdonhányadot és haszonélvezeti jogot örököljön?
- van-e olyan feltétel, mi szerint az özvegyi haszonélvezeti jog és tulajdonhányad örökléséhez legalább 10 évi házasság és együttélés szükséges?
- kell-e végrendelkezzek, hogy második feleségemnek biztosítva legyen a haszonélvezet?
- első házasságomból született gyerekem elperelheti-e az özvegyi haszonélvezeti jogot, vagy a tulajdonhányadot?
dr.Baksa Erika ügyvéd válasza2013-11-11
Tisztelt János!

1. és 2. kérdésére is: Más feltétel nem kell, minthogy Önök házassági életközösségben éljenek.
3. Nincs.
4. Nem kell.
5. Nem.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Júlia 45244 számú kérdéseJász-Nagykun-Szolnok2013-11-08
Közös osztatlan szántót szeretnénk eladni, mellettünk még 21 tulajdonos van. Mindegyiket külön- külön kell értesíteni az eladásról, vagy elegendő a kifüggesztés?
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Emma 45243 számú kérdéseCsongrád2013-11-08
Kedeves Ügyvéd Úr,r
Szabadfelhasználású jelzáloghitelt szeretnénk igénybe venni a férjemmel. Rendelkezünk egy tehermentes ingatlannal. Nem vagyunk Bár-listásak, de nem rendelkezünk a bank által megszabott megfelelő jövedelemmel. Egy háztartásban él velünk a nagybátyám, aki megfelelő jövedelemmel rendelkezik. Őt elfogadja-e a takarékszövetkezet vagy egy bank adósnak?
dr.Kollár Andor ügyvéd válasza2013-11-10
Tisztelt Emma!

Kérdése nem ingatlanjoggal kapcsolatos.

Tisztelettel
dr.Kollár Andor ügyvéd
6720 Szeged, Deák F. u. 2. mfsz. 7.
+36 70 250-5403
http://www.kollarandor.hu
iroda@kollarandor.hu

<<< Előző 15 hozzászólás           Következő 15 hozzászólás >>>


Partnereink:

Az ingatlanjog.hu a MIOSZ ingatlanközvetítőit ajánlja:
Az ingatlanjogi tanácsadás az IngatlanApro.hu képes ingatlanhirdetési weboldal támogatásával készül.

Cimkefelhő:
vételi jog elbirtoklás ingatlanok birtoka ingatlan zálogjog bérleti szerződés adatai öröklési illeték perköltség ingatlanjogi fogalmak adózás társasházakról ingatlan jogszabályok szerződéstervezetek vagyonszerzési illeték szerződésminta ajándékozási illetékmentesség webdesign ingatlanjogi problémákIngatlan - Add el magadAlbérlet, kiadó ingatlan
Kiadó lakás
Kiadó ház
Eladó ingatlan
Eladó lakás
Eladó ház
Ingyenes hirdetés feladásaMunka Magyarországon
Munka Magyarországon